Skip to main content

Ενίσχυση της συνεργασίας με Αίγυπτο – Στο Κάιρο Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Οι συμφωνίες συνεργασίας και η σημασία της επίσκεψης

Νέες γέφυρες συνεργασίας με την Αίγυπτο χτίζει η Αθήνα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στις κινήσεις της Άγκυρας. Υπουργική αποστολή αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και από την αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα πραγματοποιήσουν σήμερα επίσκεψη στο Κάιρο, όπου θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι. Θα ακολουθήσουν σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στον Τύπο, περί τις 14:15. Στη συνέχεια θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Ακολούθως ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο υπουργών Εξωτερικών, περί τις 17:00.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στο Κάιρο λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο. Την Κυριακή η τουρκική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσινα ανταλλάσσουν χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Η αιγυπτιακή προεδρία σχολίασε πως η πρωτοφανής χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών σφράγισε την «αρχή της ανάπτυξης των σχέσεων» μετά από μια δεκαετία αποξένωσης.

Ο Ερντογάν, μεγάλος σύμμαχος του εκλιπόντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε στο παρελθόν διαβεβαιώσει ότι «δεν θα μιλήσει ποτέ» σε «κάποιον σαν» τον Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρσι σε πραξικόπημα το 2013.ν Ωστόσο, Άγκυρα και Κάιρο φαίνεται ότι ξεκίνησαν μια πολιτική αναθέρμανσης πρόσφατα.

Την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για «ξεκινήσει μια νέα αρχή» με το Κάιρο.

naftemporiki.gr