Skip to main content

Ενεργειακή κρίση: Συγκρατημένα αισιοδοξη η Αθήνα για αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής

«Μπορούμε να είμαστε αυτή τη φορά συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα παρθούν αποφάσεις» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής  κρίσης δήλωσε εν όψει της Συνόδου των 27 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και ό,τι αφορά την υιοθέτηση προτάσεών μας που έχουν να κάνουν με την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά τη λογική των προτάσεών μας για την επιβολή κάποιου είδους πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου». 

Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διαμόρφωση των προτάσεων αυτών θα επειμείνει προς την κατεύθυνση αυτή και μέχρι και στο Συμβούλιο Κορυφής.

Ερωτηθείς σχετικά με το «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός για την επιστροφή της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης είπε πως «δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες».

«Είναι γεγονός ότι παρατηρούμε μια έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, όχι μονο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα, δεν τα προσπερνά, τα μελετά και στον σωστό χρόνο – έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει – κάνει παρεμβάσεις με στόχο να έχουν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν το 1 δισ. που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για έκτακτες δαπάνες στο πλαίσιο της αντιμετώπησης της ενεργειακής κρίσης κρίνεται επαρκές ή αν η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα παρέμβαση στον προϋπολογισμό ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Εκτός από τους πόρους του προϋπολογισμού για τη στήριξη της κοινωνίας υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως το μοντέλο τιμολόγησης μέσα από το οποίο ανακτούμε τεράστια ποστά από τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας». Πρόσθεσε ακόμη πως «ισχύε ότι όσο διαρκεί η κρίση θα αξιοποιείται κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να μετριάζεται το αποτύπωμά της» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

naftemporiki.gr