Skip to main content

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενέργεια – μεταφορές

Ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της δυνατότητας επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών εξέφρασε αντιπροσωπεία μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων σε συνάντηση που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων KEIDANREN και υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ιαπωνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επίσκεψη στη χώρα μας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης περαιτέρω τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, αύξησης του αριθμού τουριστών από την Ιαπωνία και συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ενίσχυση των οικονομικών δεσμών

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους συνομιλητές του την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μία αντιπροσωπεία σημαντικών ιαπωνικών επιχειρήσεων τρέφει ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πάντα ήμουν σταθερός υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας. Και πιστεύω πως η επίσκεψή σας πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «η ελληνική οικονομία τα πάει αρκετά καλά τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη. Έχουμε την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Και καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και τη σημαντική περιφερειακή μας θέση».

Επομένως, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης «αυτή είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να συζητήσουμε περισσότερο λεπτομερώς τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς, στο επίπεδο άμεσων επενδύσεων από ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες δεν θα στοχεύουν μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να διερευνήσουμε την προοπτική για περισσότερες ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία και να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι διατηρούμε παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας».

«Πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επιλέξει και συνεχίζουν να επιλέγουν την Ιαπωνία για τη ναυπήγηση των πλοίων τους. Έχουμε επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινή κατανόηση για το πόσο σημαντικό είναι το Διεθνές Δίκαιο στην επίλυση διαφορών σε θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε κοινά προβλήματα σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα και κοινές προκλήσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός. 

Εξέφρασε παράλληλα τη βούληση για ενίσχυση των διμερών δεσμών στον τουρισμό. «Αυτή η χρονιά ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό μας. Και θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Έλληνες να ταξιδεύουν στην Ιαπωνία και περισσότερους Ιάπωνες να ταξιδεύουν στην Ελλάδα» ανέφερε. 

Σημείωσε ακόμη πως στα σκαριά βρίσκεται μια προσωπική επίσημη επίσκεψή του, συνοδεία  σημαντικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών, στην Ιαπωνία, κάποια στιγμή στις αρχές του 2023. 

«Ιαπωνία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές αξίες»

«Ιαπωνία και Ελλάδα είναι ναυτικά έθνη και αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις, αφού μοιράζονται κοινές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» ανέφερε από την πλευρά του ο Yoshio Sato, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN. Όπως παρατήρησε, σε επίπεδο οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης έχοντας ξεπεράσει την οικονομική κρίση και το εμπόριο ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ελλάδα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό με βάση τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Ιαπωνίας. 

Οι τομείς ενδιαφέροντος

Εξέφρασε επίσης τη βούληση της ιαπωνικής αντιπροσωπείας να ενημερωθεί για την ελληνική στρατηγική διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού, καθώς – όπως είπε – τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ελλάδα εισάγουν σημαντικές ποσότητες ενεργειακών πόρων. «Από πέρυσι επίσης, ανυπομονούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον στόχο για το πώς μπορούμε να επαναφέρουμε να λειτουργεί με τάξη μια ελεύθερη και ανοιχτή διεθνής οικονομία, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης γεωγραφικά πολιτικής κατάστασης» πρόσθεσε. 

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, «θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις προοπτικές της σχέσης σας με την Κίνα, καθώς η χώρα σας έχει εγκαθιδρύσει στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα μέσω της Πρωτοβουλίας “One Belt and One Road”». Ανέφερε ακόμη πως ο φορέας KEIDANREN επιδιώκει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας μέσω της διπλωματίας του ιδιωτικού τομέα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας, στη Διεύθυνση Ασίας και Ωκεανίας Δημήτριος Μιχαλόπουλος.

Εκ μέρους της ιαπωνικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, ο Αντιπρόεδρος του KEIDANREN, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN και Εκτελεστικός Αντιπρόσωπος της Hitachi Ltd., Toshiaki Higashihara, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ευρώπη του KEIDANREN και Ανώτερος Εταιρικός Σύμβουλος της Sumitomo Life Insurance Company, Yoshio Sato, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Επιτροπής για την Ευρώπη στο KEIDANREN και Εκτελεστικός Σύμβουλος της Hitachi Ltd., Akira Shimizu, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των ιαπωνικών εταιρειών Japan Airlines Co. Ltd., Hitachi Ltd., Hitachi Europe GmbH, Nomura Holdings Inc., Sumitomo Deutschland GmbH, ANA Holdings Inc., Mitsubishi Electric Europe B.V. και Sumitomo Life Insurance Company.

naftemporiki.gr