Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: «Καμία πρόκληση αναπάντητη» – Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμία πράξη της τουρκικής πλευράς αναπάντητη, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα με φόντο όσα εκτυλίχθηκαν στην Πράγα. Την ίδια ώρα, με στόχο τη συγκρότηση ενός ελληνοαιγυπτιακού μετώπου ενάντια στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

«Αυτό που είδαμε στην Πράγα και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά είναι ότι η κυβέρνηση προφανώς και δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις και τη ρητορική τακτική και στρατηγική της Τουρκίας. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα λόγο και καμία πράξη της τουρκικής πλευράς αναπάντητη. Αυτό το συνειδητοποίησε καλά ο κ. Ερντογάν και στην Πράγα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τόνισε ακόμη πως «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα» καθώς «βλέπουμε διαρκώς ότι οι Τούρκοι προσπαθούν είτε με μυθεύματα, είτε με τελείως παράνομες και έκνομες ενέργειες όπως είναι το ‘τουρκολιβυκό μνημόνιο’, να δημιουργήσουν κάποια τελεσμένα και να χτίσουν πάνω σε αυτά το επόμενο βήμα της προπαγάνδας ή των διεκδικήσεών τους». «Η χώρα μας οφείλει να είναι σε εγρήγορση, όπως και είμαστε. Ψύχραιμα, αποφασιστικά αλλά και σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως έχουμε δείξει πάρα πολλές φορές, να αποδομήσουμε αυτή την προπαγάνδα και να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση είτε αυτή είναι στο πεδίο το διπλωματικό, είτε είναι στο πεδίο του λόγου, είτε είναι στο πεδίο των πράξεων» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Όπως είπε, «η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε όλα τα σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα είτε με τη μορφή υβριδικών απειλών, είτε με οτιδήποτε άλλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε από πολύ νωρίς, από το 2020, την κλιμακούμενη αυτή στρατηγική της Τουρκίας και φρόντισε με τις διεθνείς συμμαχίες, τον καθαρό λόγο στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, αποδομώντας τα επιχειρήματα της Τουρκίας, να συντονίσει την Ελλάδα με το διεθνές ρολόι της Ιστορίας. Αν σήμερα η χώρα μπορεί να μην πανικοβάλλεται και να μην τρομοκρατείται, είναι διότι διπλωματικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους απέναντι που μας προκαλούν» επεσήμανε.

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα από τη μια είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ησυχία, καθώς δεν έχει τίποτα με τον τουρκικό λαό, από την άλλη, όμως, οφείλει να είναι απολύτως έτοιμη, να ανταποκριθεί απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση. «Και είμαστε απολύτως έτοιμοι» κατέληξε.

Στο Κάιρο ο Ν. Δένδιας – Λιβύη και ανατ. Μεσόγειος στην ατζέντα

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες.

Αύριο ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Μάλτα, συνεχίζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις.

Υπερπτήσεων συνέχεια

Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, στις 12:06, πάνω τα Τριανήσια, νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας, στα 19.000 πόδια. Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τα ξημερώματα υπέρπτηση τουρκικού drone πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια.

naftemporiki.gr