Skip to main content

Πώς σχολιάζει η Αθήνα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη

Με την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Στο ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα αυτών των τεσσάρων ημερών, επικράτησε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στη διπλωματική μάχη της Νέας Υόρκης ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να μην αφήσει αναπάντητο κανέναν από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας. 

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να περάσει την «κόκκινη γραμμή» της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υποστήριξε επίσης ότι είναι δυνατή η ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία. Στην ομιλία του έδωσε συνολική και σαφή απάντηση σε όσα λέει η τουρκική ηγεσία και εξέθεσε την επιθετική συμπεριφορά με πολεμική γλώσσα της τουρκικής ηγεσίας στη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα απευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό τόνισε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή. «Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις», αναφέρει μάλιστα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στην τουρκική γλώσσα με απόσπασμα από την ομιλία του. 

Στο μεταναστευτικό απάντησε στις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που σώσει ανθρώπινες ζωές και θα εξακολουθήσει να φυλάει τα σύνορα.

Για την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη πλέον οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία έχει ξεφύγει πολλαπλώς. Διαπιστώνουν ότι η γειτονική χώρα αρχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Προσθέτουν ότι στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε τίποτα αναπάντητο, επανέλαβε σαφώς την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, ανέδειξε τον πολυσήμαντο ρόλο της χώρας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακού κόμβου και δικαίωσε εκείνους που θεωρούν πλέον την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες, τις επαφές, τις συνεντεύξεις και τις συναντήσεις επί αμερικανικού εδάφους μετέφερε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Στο θέμα της Ουκρανίας, επισήμανε την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να αποτύχει ο αναθεωρητισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην οικονομία, είπε ότι η χώρα γύρισε σελίδα, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αντιμετωπίζει εξωγενείς κρίσεις όπως η πανδημία ή οι ανατιμήσεις στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πιο αποτελεσματικά από άλλες χώρες.