Skip to main content

ΚΥΣΕΑ: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο και ενίσχυση της επιτήρησης

Τη σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το απόγευμα με αντικείμενο την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση τόσο από στα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. 

Όπως εγινε γνωστό, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές». 

«Το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης προς τη χώρα μας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι μέσα σε μία μόνο μέρα, την περασμένη Πέμπτη, αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες. «Είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές αρχές. Όπως γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές κι έχουν οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη» ανέφερε.

Τόνισε ακομη πως «οι ελληνικές αρχές σώζουν ανθρώπινες ζωές και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ακολουθούν μεταναστευτική πολιτική, αυστηρή αλλά δίκαιη, υπερασπιζόμενες τα σύνορα της χώρας που είναι και σύνορα της Ευρώπης». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, «με ανθρωπισμό χωρίς να είμαστε πολιτικά αφελείς και χωρίς να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ξαναβιώσει η πατρίδα και η ελληνική κοινωνία τα όσα ζήσαμε στην περίοδο της περασμένης διακυβέρνησης». «Δεν θα ξαναέχουμε ούτε Μόριες, ούτε Ειδομένη, ούτε ανθρώπους να ταλαιπωρούνται στα κέντρα των πόλεων, στις εθνικές οδούς και τις σιδηροδρομικές γραμμές» υπογράμμισε.

naftemporiki.gr