Skip to main content

Αμπντουλχαμίτ Χαν: Μετά το σόου, έπιασε δουλειά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Στη θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας και εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας κινείται- προς το παρόν τουλάχιστον- το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας από ακραίες φωνές, που το ήθελαν να πλησιάζει έως και στα 6 μίλια από τα ελληνικά νησιά, αλλά και να επιχειρεί ακόμη και στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Στο χθεσινό σόου του για τον απόπλου του γεωτρύπανου ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνηυσε πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν». Σημείωσε δε πως «θα υπάρξουν πιθανότατα κάποιοι που θα προσπαθήσουν να μας επηρεάσουν, επικαλούμενοι τους παππούδες τους», για να προσθέσει σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας ότι «το τέλος αυτών που εντείνουν την αυθάδειά τους θα είναι μια ημέρα να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο και να έρθουν στα συγκαλά τους». Στην τακτική των απειλών επέμεινε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες αναφορές στο Καστελόριζο. 

Ωστόσο το σόου εσωτερικής κατανάλωσης δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αν κρίνει κανείς από την απογοήτευση που εξέφρασε στο πρώτο σχόλιό του για τις εξελίξεις το Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, think tank που έχει ιδρύσει ο εν αποστρατεία ναύαρχος και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα. Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» έγραψαν οι αναλυτές του think tank σε ανάρτησή τους στο Twitter.

Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα «είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις» απέναντι στις προκλήσεις «με έναν καλά σχεδιασμένο τρόπο». Ρητορική απειλών χρησιμο ποίησε πάντως και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με αναφορές στο Καστελόριζο.