Skip to main content

Αμπντουλχαμίτ Χαν: Βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα το τουρκικό γεωτρύπανο

Στραμμένο το βλέμμα στο τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, που σήμερα έχει προγραμματιστεί να βγει στην ανοιχτή θάλασσα, έχουν Αθήνα και Λευκωσία. Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως πόσο θα θελήσει να τραβήξει το σχοινί των προκλήσεων η Άγκυρα. 

Τον σημερινό απόπλου του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και θα κηρύξει πιθανότατα σήμερα επισήμως την έναρξη των εργασιών του.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε πως το σκάφος θα αποπλεύσει σήμερα από το λιμάνι Τασούκου προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πρόσθεσε επίσης ότι θα κινηθεί σε περιοχές της τουρκικής δικαιοδοσίας.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να πραγματοποιηθούν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, νέα φραστική επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα απέτρεψε ελληνικές παραβιάσεις της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Εγκάλεσε δε τη χώρα μας πως δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα διμερή προβλήματα. 

naftemporiki.gr