Skip to main content

Ν. Δένδιας: Πιο βεβαρημένο από ποτέ το κλίμα με την Τουρκία

«Το Κυπριακό παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα εθνικό μας θέμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Επικεφαλής Αποστολών Εξωτερικού Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, η Αθήνα  υποστηρίζει χωρίς περιστροφές και χωρίς καμία έκπτωση τη λύση εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Δηλαδή μια λύση που περιλαμβάνει την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων σε ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.  Την απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, ό,τι περιλαμβάνει το διεθνώς συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε. 

Αναφερόμενος στην Τουρκία, έκανε λόγο για «δύσκολο γείτονα» και κλίμα μεταξύ των χωρών που είναι «πιο βεβαρημένο από ποτέ». «Σε όλες τις ιστορικές περιόδους που είχαμε κρίση με την Τουρκία υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά. Ότι η κρίση ήταν περιορισμένη χρονικά και αμέσως μετά επανερχόμασταν, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο, να συζητάμε. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια μακρά κρίση τριών σχεδόν ετών με ελάχιστα περιθώρια διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι αντιδράμε ψύχραιμα.

«Keep calm and carry on», όπως δήλωσε. «Επιζητούμε πάντοτε διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο.  Απευθυνόμαστε στους διεθνείς συνομιλητές μας, χτίζουμε μια δύναμη αποτροπής. Έχουμε κατορθώσει μαζί σε πολύ μεγάλη βαθμό να συναντάμε τη μεγαλύτερη κατανόηση διεθνώς που είχαμε ποτέ», ανέφερε. 

Ωστόσο, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενίσχυσαν την έξαρση του αναθεωρητισμού σαν φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία. 

naftemporiki.gr