Skip to main content

ΚΚΕ για πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Μέτρα εδώ και τώρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Για «διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για “την πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού”» κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική και καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν «τα χειρότερα».

«Ζούμε τις τραγικές συνέπειες σ’ αυτό το διαρκές έγκλημα που συντελείται με ευθύνη των κυβερνήσεων. Αυτές οι ευθύνες δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω απ’ τις δικαιολογίες για τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και την “κλιματική κρίση” που εξελίσσονται σε ένα βολικό άλλοθι για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών με επίκεντρο την προληψη» σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, «είναι αδιανόητο μία δασική πυρκαγιά να εισχωρεί με αυτόν τον τρόπο μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας και να φτάνει σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Αττική οδός και η Λεωφόρος Μαραθώνος, όπου πέρα απ’ τα χιλιάδες σπίτια, υπάρχουν βιομηχανίες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός πολύ επικίνδυνου ατυχήματος».

«Ο λαός της περιοχής έχει κάθε λόγο να αισθάνεται οργή και αγανάκτηση, βλέποντας να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, να χάνονται κόποι μιας ζωής, να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, βλέποντας τα περιπολικά να είναι περισσότερα από τα πυροσβεστικά οχήματα και τις υδροφόρες. Πολύ περισσότερο που κάθε χρόνο είναι στο “ίδιο έργο θεατής”» προσθέτει.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα «εδώ και τώρα»:

  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα, με έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να διασφαλιστεί η στέγαση, φιλοξενία και στήριξη για τις άμεσες ανάγκες των πυρόκληκτων περιοχών.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών, αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων.