Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: «Ούτε μια ώρα κενού» στην ανταλλαγή των τεθωρακισμένων 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Διαβεβαιώσεις ότι η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία θα γίνει σε τέτοιο χρόνο από τη Γερμανία ώστε να μην υπάρξει «ούτε μια ώρα επιχειρησιακού κενού» στην άμυνα της χώρας, έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας αποφεύγοντας, όμως, να προσδιορίσει χρονικά την αποστολή και την παράδοση των οχημάτων. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η προϋπόθεση για την τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου είναι να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός των Marder που θα παραχωρηθούν «θα είναι ίδιος με τον αριθμό των BMP1 που θα αποσυρθούν, για να κατανεμηθούν περίπου κατά τον ίδιο τρόπο». Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να διευθετηθεί ότι τα τεθωρακισμένα Marder που θα παραλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική «και να δύνανται αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο». «Ο δικός μας σκοπός είναι να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα. Αυτό, τουλάχιστον, θα διαπραγματευτούμε και θα ζητήσουμε να επιτευχθεί και να ισχύσει κατά την τελική συμφωνία» τόνισε δεσμευόμενος απέναντι στα μέλη της επιτροπής. 

Το ζήτημα απασχόλησε και τους εκπροσώπους του επιτελείου που έδωσαν το παρών στη συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπογράμμισαν ότι στη συμφωνία θα συνυπολογιστεί και η εκπαίδευση των Ελλήνων στα Γερμανικά τεθωρακισμένα. «Θα γίνει επιλογή, θα εκπαιδεύσουμε και θα ζητήσουμε όλα αυτά να συνοδεύονται με την ανάλογη τεχνική υποστήριξη υλικών, πυρομαχικών κ.λπ» ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. «Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είναι σίγουρο ότι η αντικατάσταση ισάριθμων BMP, χωρίς τη δημιουργία χρονικού κενού και με την εξακολούθηση και όλων των υφιστάμενων διεργασιών, που έχουμε στην παραλαβή οπλικών συστημάτων και δη μεταχειρισμένων, θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιωάννης Δρυμούσης. 

Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν κατέστησε σαφές πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παράδοση και η παραλαβή των τεθωρακισμένων. «Τα αφήσατε όλα ανοιχτά. Θα αντικατασταθούν άμεσα; Πότε θα μας τα δώσουν οι Γερμανοί;» ρώτησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς. Σχολιάζοντας δε τις αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου σε «παλαιά» και «κάπως προβληματικά» τεθωρακισμένα που στέλνονται στην Ουκρανία ο κ. Μπουρνούς κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να ξεκαθαρίσει εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και άλλα τέτοια όπλα. «Αν ήταν τόσο άχρηστα τελικά, όπως μας περιγράψατε, γιατί τα είχαμε; Έχετε και άλλο εξοπλισμό που είναι άχρηστος ή ασυντήρητος; Και βασίζονται σε αυτόν οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας;» ρώτησε.