Skip to main content

Τσίπρας από Καβάλα: «Θα δικαιωθεί ο αγώνας των απολυμένων»

Την πεποίθηση ότι ο αγώνας των απολυμένων από τα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια Καβάλας θα δικαιωθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε μαζί τους στην πλατεία του Καπνεργάτη στην Καβάλα.

Οι απολυμένοι φορώντας ομοιόμορφα μπλουζάκια υποδέχτηκαν τον κ. Τσίπρα με συνθήματα ταμπούρλα και τραγούδια του αγώνα. Τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 130 απολυμένοι από τα Λιπάσματα και οι 185 απολυμένοι από τα Πετρέλαια, όπως και για την πορεία των αγώνων και διεκδικήσεων τους.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η δικαιοσύνη θα επιστρέψει σε αυτό τον τόπο, οι νόμοι θα εφαρμοστούν, ο κάθε κατεργάρης, μικρός ή μεγάλος, θα πάει στον πάγκο του και οι απολυμένοι στις εργασίες τους, όπως είπε.

«Η Καβάλα μέσα από την εξέλιξη της υπόθεσης της εταιρείας των Λιπασμάτων έχει γίνει συνώνυμο της εργασιακής εκμετάλλευσης και ζούγκλας», τόνισε και συνέχισε: «Δυστυχώς, έγινε ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Να έρθουν εδώ, να δουν πώς το 2022 η διαπλοκή τής οικονομικής με την πολιτική εξουσία διαμορφώνει όρους γαλέρας για τους εργαζόμενους, μαζικών απολύσεων, και παράνομου πλουτισμού για τους ιδιοκτήτες με τις πλάτες της κυβέρνησης. Διότι είναι και παράδειγμα εξαπάτησης αυτό που συμβαίνει απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πληρώνει για να κερδίζουν κάποιοι συμπεριφερόμενοι στους εργαζόμενους σαν να είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στον συμβολισμό να μιλάει στους απολυμένους μπροστά από το μνημείο του Καπνεργάτη στην Καβάλα και δήλωσε:

«Είμαι εδώ για να πω τα πράγματα με το όνομα τους. Γιατί γνωρίζω ότι εδώ και τρία χρόνια βιώνετε την εξαπάτηση. Εδώ και περισσότερα χρόνια ήσασταν στο στόχαστρο. Από το 2016, όταν με μάχη που δώσατε επαναπροσληφθήκατε, αλλά ένα ωραίο πρωί, το 2020, βρεθήκατε έξω από τη δουλειά σας, για να συνεχίζεται αυτή η βιομηχανία τής εκμετάλλευσης, με τις πλάτες των κυβερνώντων αλλά και των τοπικών παραγόντων, κομματικών και κοινοβουλευτικών, που έχουν φτιάξει αυτή τη φάμπρικα της αναξιοκρατίας και της εκμετάλλευσης, προκειμένου να μπορούν να κάνουν κάποια μικρά ρουσφέτια.

Θέλω, λοιπόν, εδώ, απευθυνόμενος σε εσάς αλλά και στους εργαζόμενους από τα Πετρέλαια. Που ένα ωραίο πρωί ανακάλυψε η ιδιοκτησία ότι είναι βάρος το εργασιακό κόστος και τους οδήγησε σε μία δήθεν εθελουσία, η οποία δεν ήταν εθελούσια, ήταν αναγκαστική, χωρίς να νοιάζεται για τους νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ασφάλεια της εργασίας και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Θέλω να πω, λοιπόν, σε όλους εσάς που δίνετε αυτόν τον δίκαιο αγώνα απέναντι σε εκβιασμούς και σε απειλές, και δεν λυγίζετε, και είστε παρόντες, ότι αυτός ο αγώνας σας δεν είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν θα έχει αίσιο τέλος. Κανένας αγώνας δεν είναι αγώνας που δεν πιάνει τόπο. Ο δικός σας, όμως, πιστέψτε με, θα δικαιωθεί. Συνεχίστε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ο τόπος έχει ανάγκη από τη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη θα ξαναγυρίσει.

Και θέλω, ταυτόχρονα, απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα που βλέπω απέναντί μου, τα σκληροτράχηλα πρόσωπα, που δε λύγισαν όλο αυτό το διάστημα, να τους πω ότι σε αυτό τον τόπο δεν θα επιστρέψει μονάχα η δικαιοσύνη. Αλλά θα εφαρμοστούν και οι νόμοι- και κάθε κατεργάρης μικρός ή μεγάλος στον πάγκο του και εσείς στις εργασίες σας. Διότι δεν μπορεί να προκόψει ο τόπος χωρίς τον κόσμο της δουλειάς. Εδώ, από το συμβολικό μνημείο του Καπνεργάτη, σας λέω ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, νόμος είναι το δικό σας δίκιο και θα το κερδίσουμε το δίκιο σας. Καλή δύναμη, καλούς αγώνες».

Στην περιοδεία του στο κέντρο της Καβάλας τον κ. Τσίπρα συνόδευαν οι βουλευτές Σουλτάνα Ελευθεριάδου και Τάκης Χαρίτου.