Skip to main content

Ενέργεια: Πόσο θα ανοίξει την ομπρέλα προστασίας η κυβέρνηση;

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Αντίστροφα μετρά  ο χρόνος για την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το τσουνάμι των αυξήσεων. Με τους λογαριασμούς να προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους πολίτες η κυβέρνηση επιταχύνει τις ανακοινώσεις και το προσεχές διάστημα ετοιμάζεται για τα αποκαλυπτήρια του νέου εθνικού  σχεδίου για την ενέργεια.

Το μήνυμα που  εκπέμπεται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα υπάρχει μια «αποφασιστική και ουσιαστική ενίσχυση» με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται δημοσιονομικός «διάδρομος» και ήδη τα κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει … φωτιά. 

Σήμερα αναμένεται να γίνει μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν οι κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και το πακέτο μέτρων που  θα ανακοινωθεί. Να σημειωθεί πως η επόμενη πληρωμή της χώρας για το ρωσικό φυσικό αέριο είναι στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Οι εσωτερικές κυβερνητικές συσκέψεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και στόχος είναι να ανοίξει ομπρέλα προστασίας και για όσους καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν  τους λογαριασμούς ρεύματος τέσσερις και πέντε φορές αυξημένους. Παράλληλα στόχος είναι το σχέδιο να καλύπτει έναν χρονικό ορίζοντα αρκετά μεγάλο, ώστε  να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κάνουν ένα σχεδιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα έχει αρχικά διάρκεια  μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο θα προβλέπεται παράταση του -ώστε να φτάσει τον ένα χρόνο – εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Δίνοντας ένας στίγμα των επόμενων κινήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «θα υπάρξει μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση, μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σ’ εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν δραστικά μειωμένους λογαριασμούς και για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα, από δω και στο εξής». 

Πρακτικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της για την ενεργειακή κρίση, με πλαφόν στις τιμές της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το εθνικό σχέδιο θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάιο και σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση στην επόμενη Σύνοδο θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους (εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων στην Ε.Ε.).

«Κοινωνική ατζέντα» αναζητά η κυβέρνηση 

Μια σειρά μέτρων για την στήριξη των πολιτών είναι στο τραπέζι και ήδη έχουν κλειδώσει οι πρώτες αποφάσεις. Συγκεκριμένα έρχονται ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια αλλά και για ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου μπήκε σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός – που είναι αυξημένος κατά 50 ευρώ- ενώ ακολουθεί τον Ιούνιο η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών  εισφορών 

Παράλληλα εξετάζεται η χορήγηση μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας για τους ευάλωτους αλλά και στοχευμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένα προνοιακά επιδόματα. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και ενός οριζόντιου μέτρου στήριξης, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (ενδεχομένως δύο ή τρία προϊόντα). 

ΣΥΡΙΖΑ : Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για την ενέργεια.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζει την κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας  κατέθεσε επίκαιρη  ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για προκλητικό πάρτι «golden boys» της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών «τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα.»

Ειδικότερα ερωτάται ο πρωθυπουργός  : 

-Εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος;

-Τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας;

ΚΙΝΑΛ : Πλαφόν στην λιανική τιμή ρεύματος 

Την επιβολή πλαφόν στη λιανική για «να ανακουφιστεί ο κόσμος και να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες» ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.  Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας επέκρινε  την κυβέρνηση  ότι έχει κατεβάσει τα μολύβια και κάνει κάθε μέρα εκλογές. 

«Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη κάνουν στάση εργασίας. Ο ίδιος ευθύνεται που προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου. Μήνες τώρα σε πολλά σημαντικά θέματα βλέπουμε την κυβέρνηση να είναι απούσα. Δεν βγαίνουν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Έχουν κρυφτεί» σημείωσε. Μάλιστα υπογράμμισε πως «εκλογές πρέπει να γίνουν. Πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να σταματήσει να παγώνει τις ευκαιρίες που έχει ο τόπος μας».