Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: «Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» είπε για το Ουκρανικό

«Η επίσκεψή μου στη Ρουμανία πραγματοποιείται στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει με μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αλλά και δυστυχώς την απόφαση να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα.

Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε ώστε η αντίδραση όχι μόνο να είναι κοινή αλλά και ουσιαστική».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει έναν παραπάνω λόγο καθώς στην περιοχή ζει ελληνική κοινότητα και βασικό μέλημά μας είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία.«Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών. Εμείς την Ευρώπη ξέρουμε ότι ποτέ και κανένα δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια», υπογράμμισε.

Τι είπε για τα ενεργειακά

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην πατρίδα μας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνει ασφαλής η τροφοδοσία. Παράλληλα είπε ότι βγαίνουν τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τρόπο που θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Δεύτερον να μειώσουμε την εξάρτηση μας σε προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία σημειώνοντας ότι η Ρουμανία επίσης διαθέτει φυσικό αέριο. Τρίτον τόνισε την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, για όλες της χώρες το πρόβλημα είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Είναι κάτι που θα θέσω στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο», υπογράμμισε ενώ είπε ότι η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης καθίσταται ολοένα και πιο επίκαιρη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τη φίλη χώρα Ρουμανία είμαστε γείτονες, εταίροι και σύμμαχοι με σχέσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη στο σύστημα του Σένγκεν σημειώνοντας ότι θα αποφέρει οφέλη για τη ρουμανική κοινωνία και οικονομία.

Τόνισε επίσης ότι η θέση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη και πως θα εργαστούν από κοινού για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για τη στήριξη στα εθνικά μας θέματα και αναφέρθηκε στις συνεχόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε 2,2 δισ. στο διμερές εμπόριο»

«Η Ελλάδα έχει πάντα κλειστή την πόρτα των απειλών και ανοικτό το παράθυρο διαλόγου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Σχετικά με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είπε ότι έχουμε 2,2 δισ. στο διμερές εμπόριο και μπορούμε να τα αυξήσουμε κι άλλο. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ροές επισκεπτών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα. «Θέλουμε περισσότερους, να ξεπεράσουμε το 1 εκατ. που είχαμε το 2019. Η Ελλάδα είναι ανοικτή σε επισκέπτες όλο το χρόνο», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για θέματα πολιτικής προστασίας και τόνισε πως οι Έλληνες εκτίμησαν τη βοήθεια των Ρουμάνων πυροσβεστών στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Νικολάε Τσιούκα: Καλές οι σχέσεις των δύο λαών που έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα είπε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού επαναβεβαίωσε τις καλές σχέσεις των δύο λαών που έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξη ευνοούνται και πως έχουν παρόμοιες προσεγγίσεις σε αρκετά θέματα.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στα θέματα πολιτικής προστασίας και σημείωσε πως η δράση των Ρουμάνων πυροσβεστών συνέβαλε για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Για Ουκρανία: Καταδικάζουμε

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας τόνισε πως «έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου με την αναγνώριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας». Είπε επίσης ότι αυτές οι πράξεις συμβάλουν στην περαιτέρω επιδείνωση της ασφαλείας στην Ευρώπη και τόνισε τη συνέχιση του συντονισμού για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας αναφέρθηκε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είπε πως οι διπλωματικές προσπάθειες είναι έντονες, ενώ Ρουμανία και Ελλάδα στηρίζουν κοινά συμφέροντα και συγκλίνουσες απόψεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συζήτησαν για θέματα διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, για τις μεταφορές, την πανδημία, την ανάπτυξη και το στόχο της Ρουμανίας για ένταξη στη συνθήκη Σένγκεν.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι συζήτησαν για τις μεταναστευτικές ροές και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το εξάμηνο να σημειωθεί πρόοδος στα συστατικά του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου ώστε να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ρουμανίας στην Ελλάδα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών που προηγήθηκε των δηλώσεων, επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Τσιούκα συζήτησαν ακόμη θέματα συντονισμού και συνεργασίας ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας- Βουλγαρίας, η οποία καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα συνεργασίας σε περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι προοπτικές τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Σε συντονιζμό με εταίρους και συμμάχους

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, ενώ υπογράμμισε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας και η αναθεωρητική προσέγγιση επαναχάραξης συνόρων είναι επικίνδυνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μεταναστευτικό και στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών τον Μάρτιο του 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μέσω δηλώσεων και ενεργειών, οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητούν ευθέως Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ήδη καταδικαστεί από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στον εποικοδομητικό διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, υπεγράφη, επίσης, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τον αρμόδιο Ρουμάνο υπουργό, Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Στις 19:00 ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr