Skip to main content

Χρ. Στυλιανίδης: Χρέος μας να αντλήσουμε διδάγματα από αστοχίες και παραλείψεις

«Δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν. Ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα, που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλα θα μιλήσω με ειλικρίνεια όπως κάνω πάντα.. Από την πρώτη στιγμή το είπαμε και αναλάβαμε τη θεσμική μας ευθύνη», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ανέλαβα το υπουργείο επειδή είμαι ανεπάγγελτος αλλά επειδή αισθάνθηκα το εθνικό του καθήκον να προσφέρεω στην Ελλάδα», πρόσθεσε. 

Πολλές από τις αστοχίες ο κ. Στυλιανίδης τις απέδωσε στην έλλειψη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως για την μέτρηση του όγκου του χιονιού που είναι, όπως είπε, «κρίσιμη παράμετρος εκτίμησης της κατάστασης με βάση τα διεθνή μοντέλα».

«Την ώρα της μάχης, ναι, χρειάζεται ένα οργανωμένο και άρτια εξοπλισμένο Συντονιστικό Κέντρο. Κυρίως μια πλήρης, ενημερωμένη και λειτουργική εθνική βάση δεδομένων», επεσήμανε. 

Ο στόχος είναι εθνικός-  Δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά

«Ο στόχος που έχουμε θέσει, μαζί με όλους τους συνεργάτες μου, είναι στόχος εθνικός. Δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Το χιόνι, η φωτιά, οι πλημμύρες, ο σεισμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Χωρίς τη συμβολή όλων θα μείνουμε στα μισά του δρόμου. Ο στόχος αυτός στη δίνη της κλιματικής κρίσης, οφείλει να αναδειχθεί σε πρότυπο συνεννόησης, συναίνεσης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να είμαστε αποτελεσματικοί. Γιατί αυτό το υπουργείο, δεν είναι ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Τσίπρα, ούτε του Ανδρουλάκη και, πολύ περισσότερο, ούτε του Στυλιανίδη. Είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας», πρόσθεσε. 

Ακολούθως,  ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «μεγάλη θεσμική τομή» και «ιστορική», την απόφαση του πρωθυπουργού για αυτόνομο υπουργείο.

«Η διασύνδεση κλιματικής κρίσης-πολιτικής προστασίας είναι η μόνη αποτελεσματική συνταγή αντιμετώπισης των νέων ακραίων φαινομένων. Των πρωτόγνωρων φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της μας ξεπέρασαν. Για να προλάβουμε πρέπει να τρέξουμε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η πρόληψη και η προετοιμασία-ετοιμότητα πρέπει να είναι ο βασικός μας μπούσουλας. Αλλιώς, και το λέω με απόλυτη επίγνωση, θα παραμείνουμε απροετοίμαστοι σ’ αυτά που θα έρχονται ολοένα και συχνότερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο ΑΙΓΙΣ, που με 1,7 δις ευρώ, μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε την σύγχρονη Πολιτική Προστασία που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες», είπε. 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συναντούμε μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση του. Ως αποτέλεσμα χρόνιων αγκυλώσεων και παθογενειών ενός κρατικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από πολυνομία, αλληλοεπικαλύψεις και ασαφείς συναρμοδιότητες. Να φανταστείτε ότι πήραμε εγκρίσεις επιτάχυνσης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δυσκολευόμαστε από τη γραφειοκρατία των Αθηνών», συμπλήρωσε. 

«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Πράγματι υπήρξαν αστοχίες. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στο συντονισμό. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό και η συγγνώμη του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, η δική μου προσωπικά, προς τους Έλληνες πολίτες ήταν απολύτως ειλικρινής. Καθόλου προσχηματική. Χρέος μας είναι να αντλήσουμε διδάγματα από τις αστοχίες και τις παραλείψεις. Τα λάθη να γίνουν μαθήματα για να μην επαναληφθούν», σημείωσε. 

Ταυτόχρονα στάθηκε στο ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, εγκωμίασε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια τους που έφτασε σε υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

«Υπήρξε συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης στη βάση της εξέλιξης και σφοδρότητας της κακοκαιρίας. Πώς υλοποιήθηκε; Δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί σε βαθμό που να περιορίσει τα μεγάλα προβλήματα. Και οι λόγοι είναι πολλοί» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, «την ασάφεια και την απουσία προσδιορισμένων σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως την ώρα της κρίσης», είπε, ενώ  χαρακτήρισε την Αττική Οδό, ως τον αδύναμο κρίκο της κρίσης. 

Ο πιο αδύναμος κρίκος η Αττική Οδός

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο» της πρόσφατης κακοκαιρίας, την Αττική Οδό, υποστήριξε ότι τίποτα από όσα διαβεβαίωνε η εταιρία περί πλήρους ετοιμότητας δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ έκανε λόγο για «ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει ακριβοδίκαια η αποτίμηση της κατάστασης και να μην μείνουμε στις εντυπώσεις».

Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συντονιστικών συσκέψεων ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο και δεν επρόκειτο για συνεδρίαση ούτε διοικητικού οργάνου ούτε για τυπική διαδικασία για αυτό δεν κρατήθηκαν πρακτικά».

«Γι’ αυτό το λόγο δεν τηρούνται πρακτικά με βάση την πρακτική της ΕΕ και, όπως με έχουν ενημερώσει οι νομικοί μας σύμβουλοι, ούτε με βάση την εθνική πρακτική», πρόσθεσε.

Γιατί αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού 

Μιλώντας για την απόφαση του να δεχτεί το υπουργείο είπε πως «Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Πρωθυπουργού, να αναλάβω το δύσκολο αυτό έργο. Και τον ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Δέχθηκα, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τις παθογένειες ενός ολόκληρου συστήματος. Και αναγνωρίζοντας ασφαλώς ταυτόχρονα και δικές μου πιθανές αδυναμίες, σχετικές με τη μη βιωματική γνώση του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Αποδέχθηκα την πρόταση, όχι γιατί ήμουν ανεπάγγελτος, όχι γιατί έψαχνα οπωσδήποτε δουλειά ούτε για να γίνω Υπουργός. Αποδέχθηκα γιατί έκρινα ότι αυτό μου όριζε το εθνικό καθήκον. Αποδέχθηκα την πρόταση με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης. Και δήλωσα εξαρχής ότι θα είμαι στην πρώτη γραμμή. Προσηλωμένος στην υλοποίηση του έργου που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός». 

«Δεν ήρθα εδώ με στόχο να εξαργυρώσω οτιδήποτε. Ούτε για να εγκαινιάσω μια νέα πολιτική σταδιοδρομία. Και βέβαια, δεν ήρθα στην Ελλάδα ως «μεσσίας», κανενός είδους. Ήρθα ως ένας άνθρωπος που έχει βαθιά μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα. Ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει, έχει ωριμάσει πολιτικά εδώ, για να προσφέρω την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια ως Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και ως Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. 

Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση ως προσφορά. Ως υπηρεσία στον Έλληνα πολίτη. Και για αυτά ζητώ να κριθώ. Τώρα, αύριο, αλλά και στο τέλος της διαδρομής. Με αυτήν την αντίληψη συνεχίζω. Και στην πορεία αυτή, θα αξιοποιήσουμε ως υπουργείο κάθε δημιουργική πρόταση, κάθε συνεισφορά.

Ποτέ δεν θα μας δείτε να κρυβόμαστε. Ούτε από την πραγματικότητα, ούτε, ακόμα περισσότερο, από τις θεσμικές μας ευθύνες. Θα θεωρήσουμε ότι εκπληρώσαμε στο ακέραιο το καθήκον μας μόνο όταν παραδώσουμε στον Έλληνα πολίτη την πολιτική προστασία που του αξίζει. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, που συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, αποφασιστικότητα και προσήλωση, σας θέλουμε αρωγούς», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.