Skip to main content

Αττική Οδός: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο

Την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού, αίτημα που έκανε δεκτό η εταιρεία.

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.

Παράλληλα με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για τους εγκλωβισμούς στην Αττική Οδό. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις ευθύνες ώστε να εισηγηθεί την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται. «Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

200 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό

Την ίδια ώρα, διακόσια άτομα και 100 αυτοκίνητα παρέμεναν εγκλωβισμένα μέχρι τις 10 το πρωί στην Αττική Οδό, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Λειτουργίας της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές» Αριστοφάνη Παπαδημητρίου.

Απαντώντας γιατί η Αττική Οδός δεν κινήθηκε γρήγορα χθες το μεσημέρι για να μην δημιουργηθεί το πρόβλημα ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι «τα περιστατικά στην αρχή ήταν αντιμετωπίσιμα». «Όποιο σχέδιο είχαμε ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί με τόσα φορτηγά και αυτοκίνητα στο δίκτυο» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η κίνηση των φορτηγών στην Αττική Οδό δόθηκε εντολή να σταματήσει στις 2 το μεσημέρι ενώ στην Νέα Οδό είχε δοθεί από τις 9 το πρωί.

Όπως υποστήριξε, η κατάσταση με την κακοκαιρία «ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη και πρωτόγνωρη και ακόμη και 60 εκχιονιστικά να είχαμε (είχαμε 34) θα είχαν αποκλειστεί». «Πιθανώς να αργήσαμε» αναγνώρισε και συνέχισε λέγοντας: «Ως Αττική οδός αισθανόμαστε άβολα και πολύ άσχημα για ό,τι έγινε. Στα 20 χρόνια λειτουργίας μας δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα και αποτελούσαμε υπόδειγμα για όλους».

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης βασικός υπεύθυνος του χάους

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα εκτυλίσσονται στο μέτωπο της κακοκαιρίας άσκησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «κατώτερο των περιστάσεων».

«Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο. Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ. Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει τη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν το δρόμο. Διακόσιοι επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο. Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα. Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού» σημειώνει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει: «Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία. Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

naftemporiki.gr