Skip to main content

Ν. Δένδιας: Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια μαύρη τρύπα στην καρδιά της Ευρώπης

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ), που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του.  

Να σημειωθεί ότι στο ΣΕΥ θα συμμετάσχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συζητήσεων, ο κ. Δένδιας είπε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη Συρία, τη Λιβύη αλλά και τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, για τα οποία- όπως είπε- η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω του σημαντικού πληθυσμού Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης και αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του αιματηρού γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου το 1995. Αναφερόμενος στο θέμα της Βοσνίας ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι έχει επίσης σημασία για τη χώρα μας.

«Μας ενδιαφέρει η σταθερότητα και η ειρήνη στα Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά. «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια μαύρη τρύπα μέσα στην καρδιά της Ευρώπης που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μια εκλογική μεταρρύθμιση η οποια θα επιτρέψει στις εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και να μετατραπεί σε μια χώρα που λειτουργεί κανονικά και έχει αποκτήσει μαι καινούρια δυνατότητα ευρωπαϊκής πορείας», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας, συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον ομόλογό τους του Κουβέιτ, το οποίο παρέθεσε ο Κύπριος υπουργός, Ιωάννης Κασουλίδης. 

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Στο περιθώριο του σημερινού ΣΕΥ της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ που παρέθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο οι σχέσεις της ΕΕ-Κουβέιτ και η επικείμενη Υπουργική συνάντηση ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου». 

Στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Miroslav Lajčák.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.