Skip to main content

Γάλλος πρέσβης: «Οι Έλληνες φίλοι μας στηρίζουν τις προτεραιότητές μας»

Τη σύσφιξη και τη σύγκλιση των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά σήμερα ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, κατά το πρωινό εργασίας, που παρέθεσε στους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, συνοδευόμενου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την ευκαιρία της έναρξης της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε δήλωσή του μετά το πρωινό εργασίας, έχοντας στο πλάι του τους Ν. Δένδια και Μ. Βαρβιτσιώτη, ο πρεσβης ευχαρίστησε θερμά τους υπουργούς για την «εμπειριστατωμένη συζήτηση» και διαπίστωσε πως «υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των όσων έχουν προταθεί ή πρόκειται να προταθούν από τη γαλλική Προεδρία». Επίσης, όπως επισήμανε, εκτίμησε δεόντως τα όσα είπε ο κ. Δένδιας αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, «μιας και στην ήπειρο αυτή συγκεντρώνονται πολυάριθμα διακυβεύματα για μας τους Ευρωπαίους».

Εστιάζοντας στη συζήτηση που είχαν κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας, ο Γάλλος πρέσβης τη χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και ανέφερε ότι του δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει στις γαλλικές αρχές στο Παρίσι «το γεγονός ότι οι Έλληνες φίλοι μας στηρίζουν τις προτεραιότητές μας, κάτι που δεν με εκπλήσσει, δεδομένου ότι προ κάποιων μηνών υπογράψαμε με την Ελλάδα μια στρατηγική εταιρική σχέση». Η εταιρική αυτή σχέση, όπως υπογράμμισε, προβλέπει διαβουλεύσεις επί πολλών ζητημάτων, όχι αποκλειστικά αμυντικών αλλά και πολιτικών και διπλωματικών με την ευρεία έννοια των όρων.

Περαιτέρω, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει διαβούλευση σχετικά με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών-μελών της Ένωσης, που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. «Θεωρούμε πως έκτοτε οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, επομένως πρέπει να εξελίξουμε το δημοσιονομικό μας πλαίσιο» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είπε πως μίλησαν για «τις προκλήσεις του, ενός φαινομένου που απασχολεί έντονα την Ελλάδα αλλά όχι μόνον αυτή, είδαμε άλλωστε το καλοκαίρι τα όσα έγιναν στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας».

Μεταρρυθμίσεις για τον Σένκγεν

Κατά το πρωινό εργασίας συζητήθηκαν ακόμη οι ιδέες της Γαλλίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν. «Είναι κάτι στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο χώρος Σένγκεν αποτελεί μείζον επίτευγμα για την Ευρώπη. Έχει σημασία να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αναπροσαρμόσουμε πολιτικά τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, όπως και τη διαχείριση του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, συζητήθηκε η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της για τις οικονομίες και τις κοινωνίες. «Η γαλλική Προεδρία θα φέρει στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις με στόχο να περιοριστεί, σε κάθε περίπτωση να υπολογιστεί και να ληφθεί υπόψη, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης για τις οικονομίες μας» εξήγγειλε ο Πατρίκ Μεζονάβ.

 Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσουν τη συζήτηση, τίμησαν τη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ενώ απόψε στο Στρασβούργο θα του αποδοθεί φόρος τιμής.