Skip to main content

Κυβέρνηση: «Σήμα» για παράταση των μέτρων

«Πρόωρη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αν και δεν απέκλεισε να υπάρξουν κάποιες «σημειακές» αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι η χρονική ισχύς των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στη διάρκεια των εορτών εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις απόψεις της επιτροπής και πρόσθεσε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «χαλάρωση» σε ό,τι αφορά τη μουσική στην εστίαση και τα γήπεδα, σημειώνοντας πάντως πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τις εισηγήσεις που θα λάβει η κυβέρνηση από την επιτροπή των ειδικών.

«Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Υπήρξαν κάποια που ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο όπως η μουσική. Θα συζητήσουμε με την επιτροπή αν αυτά τα μέτρα έχουν κάποιο νόημα να συνεχίσουν» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Η εκτίμησή μας είναι να μείνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία των μέτρων αλλά όπου μπορέσει να υπάρξει αποκλιμάκωση, π.χ. στα γήπεδα ή στην εστίαση». 

Ανέφερε πάντως πως αν η Επιτροπή εισηγηθεί με τα στοιχεία που έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο αυτό θα εκτιμηθεί.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση.  Όπως είπε, έχουν ακόμη στη διάθεσή τους 5 ημέρες για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν και από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα των 100 ευρώ κάθε μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 λέγοντας ότι είναι μια σκέψη που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και «πολύ σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση ή όχι». Σημείωσε επίσης πως το ηλικιακό κριτήριο στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό και θύμισε ότι στις ΜΕΘ κατά 85% νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι.