Skip to main content

Εβδομάδα αποφάσεων για παράταση ή άρση μέτρων

Την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «εδειξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με το πότε αναμένονται οι αποφάσεις περί παράτασης ή άρσης των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στη διάρκεια των εορτών.

Καθώς ο χρονικός ορίζοντας ισχύος των μέτρων που ανακοινώθηκαν εκπνέει στις 17 Ιανουαρίου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και στη συνέχεια θα λάβει τις όποιες αποφάσεις. «Την Τετάρτη θα γίνει καινούρια συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογουνται. Θα γίνουν οι εισηγήσεις και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για το θέμα των σχολικών self test ο κ. Οικονόμου απάντησε στις αιτιάσεις λέγοντας πως «υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα» και το ζήτημα που προέκυψε «δεν ήταν αποθέματος, αλλά διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία».

Όπως είπε, το 90% των μαθητών και των εκπαιδευτικών προμηθεύτηκαν τα self test από τα φαρμακεία και «οι μεμονωμένες περιπτώσεις» που δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν εγκαίρως καλύφθηκαν με τη διάθεση των τεστ στις σχολικές μονάδες, ενώ «δόθηκαν και οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας στους διευθυντές για το πώς θα διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές».

Το σχέδιο για την κάλυψη κενών στην εκπαίδευση

Σε ερώτηση για το πώς θα καλυφθούν τυχόν κενά στην εκπαίδευση λόγω ασθενειών, είπε πως «τρεις είναι οι τρόποι διαχείρισης των αρρυθμιών που περιμένουμε: αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις σχολικές μονάδες, νέες προσλήψεις και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση που χρειαστεί». 

«Η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους» διαβεβαίωσε, σημειώνοντας πως «προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες», όπως συμβαίνει σε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. «Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση-  πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις» είπε.

Παράλληλα, τόνισε, η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. «Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί κανονικά. Όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγω κορωνοϊού είτε λόγω φυσικών καταστροφών ( σεισμός, χιόνι), αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Κ. Μητσοτάκης: Τα ανοιχτά σχολεία προάγγελος της ανοιχτής κοινωνίας

«Ένα βήμα μπροστά» χαρακτήρισε στο μεταξύ το άνοιγμα των σχολείων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τα όποια προβλήματα θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες «θα είναι μικρότερα από το κέρδος για τους μαθητές και την κοινωνία».

«Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αναφερόμενος στα self test σημείωσε πως «την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη «Ο». Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα» πρόσθεσε για να καλήξει: «Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας».

naftemporiki.gr