Skip to main content

Οικονόμου: Πιο αυστηρά τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για εστίαση και διασκέδαση

«Οι περιορισμοί που θα ανακοινωθούν σε εστίαση και διασκέδαση ενδεχομένως θα ειναι πιο αυστηροί απ ο,τι έχει ήδη ανακοινωθεί». Αυτό προανήγγειλε  μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,  σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ συμπλήρωσε πως ειναι πολύ πιθανόν τα νέα μετρα να εφαρμοστούν ίσως κι από μεθαύριο.

 Ερωτηθείς σχετικά με αυτήν την επίσπευση ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων ωστόσο τα νέα δεδομένα με την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον  ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομμένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα…Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως  η κυβέρνηση έμεινε σταθερή στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.

«Δεν μιλάμε για lockdown»

«Συνήθως τα μέτρα εφαρμόζονται από το πρωί της επομένης ημέρας, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί αύριο» συνέχισε αλλά ξεκαθάρισε:  Δεν μιλάμε για καθολικό lockdown, δεν μιλάμε για απαγόρευση μετακινήσεων. Ενδεχομένως εκτός από τη χρονική αλλαγή των όσων μέτρων έχουν ανακοινωθεί και είναι ήδη γνωστά, εάν η Επιτροπή εισηγηθεί μια περαιτέρω αυστηροποίηση σε αυτά τα όρια, που θα έχει να κάνει με τη μουσική, που θα έχει να κάνει με το ωράριο, που θα έχει να κάνει ενδεχομένως με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η διασκέδαση τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή να το εκτιμήσει ανάλογα με τα γεγονότα και να πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που  θέλουμε ως Κυβέρνηση είναι τα μέτρα να είναι απολύτως καθαρά. Να μην δημιουργούν αμφιβολίες, να μην δημιουργείται σύγχυση. Θα  είναι προς μία κατεύθυνση απολύτως καθαρή, που να εξυπηρετείται ο στόχος μας που είναι να περιορίσουμε τη διασπορά στους χώρους που παρατηρείται υπερμετάδοση». 

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ίσως με πιο αυστηρό έλεγχο τεστ. «Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», επεσήμανε ενδεικτικά και τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο τρόπος που λειτούργησαν τα σχολεία απέδωσε και έμειναν τα σχολεία ανοιχτά .

Σχετικά με τα καταστήματα ο ίδιος ανέφερε πως δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι και πως δεν έχει εισηγηθεί κάτι σχετικά η επιτροπή.

 Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των γηπέδων οι κ. Οικονόμου ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του μέτρου που  έχει ανακοινωθεί.

 Όπως είπε: Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα προς το παρόν για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως κάποιες παραπάνω αν αυτό ισχύσει από αύριο, θα είμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Βλέπουμε και σε αρκετές ομάδες τα κρούσματα του κοωονοϊού στους παίκτες να είναι τέτοια που οδηγούν ενδεχομένως και σε ακύρωση αγώνων. Δηλαδή, αν δούμε λίγο την μεγάλη εικόνα είμαστε σε μία φάση ιδιαίτερα μεγάλης όξυνσης των κρουσμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό