Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Μέτρα – «φρένο» στην εξάπλωση της Όμικρον

Η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κίνδυνος μεγαλύτερης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση, η οποία αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, που συνεδριάζουν από τις 12.00 το μεσημέρι με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ανακοινώσεις να γίνουν το απόγευμα, στις 17.00, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο έναρξης εφαρμογής των μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να γίνει επικρατούσα και στη χώρα μας, όπως αναμέναμε. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα της Όμικρον φαίνεται να μην είναι τόσο έντονη, όπως η νοσηρότητα της Δέλτα. Εμείς όμως βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που ειναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τον διάλογο που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις ΜΕΘ». Η εξέλιξη αυτή όπως είπε, «μας δίνει μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι στη μετάλλαξη». 

«Απαραίτητη η τρίτη δόση»

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς είπε ακόμη πως «τα εμβόλια και για την Όμικρον είναι απαραίτητα» και πως «ειδικά η τρίτη δόση είναι απολύτως απαραίτητη, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας». Σημείωσε ακόμη πως η Επιχείρηση «Ελευθερία» παρά τις δυσκολίες «ήταν και είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση» και πως «το γεγονός ότι σήμερα έχουμε φθάσει στο 80% των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι δεν είναι ένα κακό αποτέλεσμα». «Χρειαζόμαστε όμως ακόμα περισσότερους εμβολιασμούς, διότι δυστυχώς οι αρχικές μας εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας με έναν εμβολιασμό της τάξης του 70% του ενήλικου πληθυσμού, αυτές ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών, έπεσαν έξω για αυτό και το 80% των ενηλίκων δεν είναι αρκετό και για αυτό και πρέπει να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά» είπε.

Νέες παραλαβές εμβολίων για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους γονείς οι οποίοι ήδη έσπευσαν και έκλεισαν ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Όπως είπε, «στις 3 Ιανουαρίου θα αρχίσουν και πάλι οι μαζικές παραλαβές όπως και σε όλη την Ευρώπη εμβολίων για αυτές τις ηλικίες όποτε θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε και πάλι την πλατφόρμα και να προσφέρουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στα παιδιά». «Είναι σημαντικό στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν» πρόσθεσε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν

Έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, απηύθυνε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή, το δώρο, τον μονόδρομο για την ελευθερία μας. Βλέπω με χαρά ότι κράτησε η ελληνική κοινωνία, να μην είμαστε πολύ απογοητευμένοι, υπήρξαν αλλού περισσότερες αντιδράσεις και άρνηση. Η ελληνική κοινωνία στήριξε εξ αρχής τον εμβολιασμό σε μεγάλο ποσοστό. Δυστυχώς υπάρχει και όλο αυτό το κομμάτι διστακτικών, αρνητών ή όπως αλλιώς αποκαλείται. Μακάρι σιγά-σιγά όλοι να βλέπουν τη δυσκολία και τον λάθος δρόμο που έχει η άρνηση του εμβολιασμού και να πεισθούν να εμβολιαστούν όλοι οι συμπολίτες μας, γιατί πραγματικά μόνο έτσι θα είμαστε καλύτερα για το διάστημα που έρχεται» είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Θ. Πλεύρης: Μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά, αν χρειαστεί 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, και υπογράμμισε πως βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Σε τρεις πυλώνες τα νέα μέτρα

Διευκρίνισε ότι τα επερχόμενα μέτρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά θα κινούνται σε τρεις πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση είπε πως το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

naftemporiki.gr