Skip to main content

Τα μηνύματα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό

Της Κατερίνα Κοκκαλιάρη 

Τα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μετά τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στο  Κίνημα  Αλλαγής «διαβάζουν» τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει  πως οι ψηφοφόροι που προσήλθαν χθες στις εσωκομματικές κάλπες σε μεγάλο βαθμό θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα ανανέωσης. 

Την ίδια στιγμή η μεγάλη συμμετοχή – με περισσότερους από 270.000 πολίτες να ψηφίζουν – είναι και ένα μήνυμα προς τους δύο «μονομάχους» πως οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό παραμένουν ρευστές και δεν υπάρχουν δεδομένα. Μάλιστα η αναμέτρηση για την νέα ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής- που ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή –  αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. 

Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στη χθεσινή αναμέτρηση προκαλεί διαφορετικές «αναγνώσεις» σε Πειραιώς και Κουμουνδούρου. Επισήμως τα κομματικά επιτελεία δεν σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο εσωτερικό των κομμάτων γίνεται μια πρώτη ανάλυση των νέων δεδομένων.

Την ίδια στιγμή έχει φουντώσει η εκλογολογία, με την πορεία της πανδημίας αλλά και το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας να αναζωπυρώνουν τα σενάρια για κάλπες μέσα στο 2022. Πάντως με δεδομένο πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο χειμώνα, οι δύο «μονομάχοι» θα έχουν πολιτικό χρόνο για να μελετήσουν  το νέο τοπίο μετά τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. 

Η «οπτική» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ 

Μήλον της έριδος εκτιμούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο πως θα είναι η κεντροαριστερά για ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. To χθεσινό καθαρό  προβάδισμα   του Νίκου Ανδουλάκη – ενός 40αρη πολιτικού – εκτιμάται πως θα αυξήσει την πίεση προς την πλευρά του   ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση. 

Παράλληλα στην Πειραιώς αναμένουν να δουν αν η μαζική συμμετοχή στις κάλπες του Κινήματος Αλλαγής θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο και σε επαναπατρισμό «πράσινων» ψηφοφόρων. Η εκτίμηση είναι πως αν εκδηλωθεί μια τέτοια τάση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει απώλειες, ενώ δεν θα επηρεαστεί η γαλάζια συσπείρωση. 

Την ίδια στιγμή στάση αναμονής τηρούν στην Κουμουνδούρου, καθώς περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για να φανεί η γραμμή που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως δεν θα επηρεαστεί ο βαθμός συσπείρωσης από τις αλλαγές στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ ετοιμάζονται για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το Φεβρουάριο. 

Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθ’ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ επέλεξε συνειδητά να μην προχωρήσει σε καμία τοποθέτηση ή σχολιασμό, σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες. Το ίδιο θα συνεχίσουμε μέχρι και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου».

Παράλληλα στέλνουν και… μηνύματα για τις δημοσκοπήσεις. «Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη» σημειώνουν, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά σε γκάλοπ που έδειχναν το προηγούμενα διάστημα πως προηγούνταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.