Σαφείς αποστάσεις από τα σχέδια του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για υποχρεωτική στράτευση γυναικών που διεκδικούν θέση στα Σωματα Ασφαλείας πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
«Κατατέθηκε νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, το οποίο είναι τώρα στη Βουλή και περιλαμβάνει σύστημα μοριοδότησης για τις μεταθέσεις όλων των οπλιτών και των αξιωματικών, ώστε να ξεφύγουμε από το ρουσφέτι και από τα σκοτεινά σημεία αυτής της λειτουργίας. Και ταυτόχρονα περιλαμβάνει και την πεντάμηνη παραμονή των οπλιτών στην παραμεθόριο, για να ενισχυθεί πραγματικά ο σκοπός της Εθνικής ‘Αμυνας. Νομίζω ότι αυτή είναι η ατζέντα», είπε στο ραδιοσταθμό Βήμα, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Έθνους για τις προθέσεις του κ. Καμμένου.
Συμπλήρωσε πως «…δεν είναι στην ατζέντα αυτή την στιγμή της κυβέρνησης κάποια άλλη συζήτηση… μπορεί να αποτελούν απόψεις αυτά… Δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις».
Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στην κυβέρνηση για το θέμα των στρατιωτικών λυκείων, εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ούτε κάποια συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος τόσο στη στράτευση των γυναικών όσο και στα στρατιωτικά λύκεια, δήλωσε νωρίτερα και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.
Μιλωντας στον Σκάι, ο κ. Ρήγας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα καθοριστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ τόνισε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κύριος Καμμένος και δεν θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν τόσο μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να χρησιμοποιούν τις δηλώσεις αυτές για να δημιουργήσουν ζήτημα από το πουθενά».
Πρόσθεσε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τιμά την προσπάθεια που γίνεται να βγει η χώρα από την κρίση και να ανατραπούν τα κακώς κείμενα που δημιουργούν προβλήματα στο ελληνικό κράτος, για τα οποία την ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Παραδέχθηκε ότι σε επιμέρους θέματα τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, «όμως αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και σε ότι αφορά αυτόν τον κοινό τόπο και στόχο θα λειτουργήσει ομοιογενώς».
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ στα σχέδια του κ. Καμμένου, και το ΚΚΕ σήμερα εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτά.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για την πρόσληψη των γυναικών στα σώματα ασφαλείας υπηρετεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, ενώ ψευδεπίγραφα εμφανίζεται ως μέτρο ισότητας.
Το ΚΚΕ σημειώνει ακόμη ότι η δημιουργία στρατιωτικών λυκείων αποκόβει 15χρονα παιδιά από τη γενική εκπαίδευση και τα εντάσσει στην στρατιωτική εκπαίδευση, στέλνοντάς τα από το δάσκαλο στο στρατό.