Skip to main content

Σκέψεις για εξεταστική επιτροπή για την πανδημία στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Αργυρού

Μπορεί στην Μεγάλη Βρετανία να «γιορτάζουν» την περίφημη v-day, την ημέρα νίκης κατά της πανδημίας με την 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν να είναι ο πρώτος άνθρωπος στη δύση που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού ωστόσο στην Ελλάδα των 600 διασωληνωμένων και των 3096 θανάτων η πολιτική αντιπαράθεση οδηγείται αργά αλλά σταθερά στο γνωστό πολωτικό-διχαστικό κλίμα που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία.

Σε μια στιγμή που λόγω της πανδημίας το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να αναζητά  συναινετικές λύσεις στα ακανθώδη προβλήματα της χώρας, ο πειρασμός των συνεχών επιθέσεων προς τον αντίπαλο με στόχο την επικοινωνιακή επικράτηση γίνεται όλο και πιο δυνατός.

Στην Κουμουνδούρου η πλειοψηφία των στελεχών φλερτάρει με τον καταγγελτικό λόγο και αν το ζήτημα της πανδημίας παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες καθώς κρύβει τον κίνδυνο απομάκρυνσης από την κοινωνία σε μια ώρα μάχης, δεν συμβαίνει το ίδιο με την διαχείριση της καραντίνας  από την κυβέρνηση ή της προσωπικής στάσης των κυβερνητικών στελεχών.

Η γνωστή φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα έγινε επικοινωνιακή σημαία από τον ΣΥΡΙΖΑ  αναγκάζοντας τον κ. Μητσοτάκη σε αναδίπλωση  καθώς παραδέχτηκε το λάθος του. Πριν όμως ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνηση ςείχε επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της περίφημης βίλας των Λεγραινών που νοικιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φουντώνοντας το πολωτικό κλίμα.   

Στη Κουμουνδούρου όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως οι τόνοι πρέπει να ανέβουν και να αναδειχθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης με τεκμηριωμένα στοιχεία που θα κορυφώσουν την επιθετική στρατηγική με πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση ευθυνών. Πρόταση που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έχει απορρίψει αντίθετα σε πρόσφατη διαδικτυακή του παρουσία το άφησε ανοικτό και δείχνει ότι το σκέφτεται.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την κυβέρνηση  για εφησυχασμό και άρνηση να οργανώσει την  άμυνα της κοινωνίας για το δεύτερο κύμα που οδήγησε στα καταστροφικά αποτελέσματα το Νοέμβρη με 1780 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Επίσης την κατηγορεί για ολιγωρία καθώς δεν θωρακίζει το ΕΣΥ με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών.

Σε αντίθετη πορεία βρίσκονται οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξάνθος που εκτιμούν πως ο συνεχόμενος καταγγελτικός λόγος δεν βοηθά, ούτε οδηγεί σε νίκη στις εκλογές.  

Μάλιστα ο κ. Σταθάκης προκρίνει στροφή προς το Κέντρο καθώς θεωρεί πως « τις εκλογές τις κερδίζει το θετικό διακύβευμα η προοπτική αλλαγών που θα φέρουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία. Με μια λέξη: το «μεγάλο αφήγημα».   

 Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά της Κουμουνδούρου επενδύουν στο μοντέλο της υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης με στοιχεία και δεδομένα για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης αν και όπως παραδέχονται η συγκεκριμένη πρακτική μοιάζει με στενό παπούτσι για τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.