Ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας η δίμηνη παράταση του μνημονίου, που κατατέθηκε μαζί με μια σειρά τροπολογιών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την ίδρυση Παρατηρητηρίου για την Άνοια.
Ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας επί των τροπολογιών είχε ζητήσει να εγκριθεί η τροπολογία και υπογράμμισε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα χρησιμοποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει την χρηματοδότηση στην ιδιωτική οικονομία.
Επίσης επισήμανε μεταξύ άλλων το επόμενο τρίμηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στις τροπολογίες, συνολικά κατατέθηκαν 103 τροπολογίες. Από αυτές έγιναν δεκτές 25, από τις οποίες οι 16 ήταν υπουργικές και οι υπόλοιπες βουλευτικές.
Ειδικότερα μεταξύ των υπουργικών τροπολογιών που ψηφίσθηκαν εκτός από αυτή του υπουργείου Οικονομικών για τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, ήταν η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
- Του υπουργείου Πολιτισμού για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής.
- Του υπουργείου Μεταφορών για την παράταση του μέτρου απόσυρσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, με τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχθηκε τροπολογία των βουλευτών της Ν.Δ., Θανάση Μπούρα και του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, για την επαναπρόσληψη στη ΣΤΑΣΥ πρώην εργαζομένων της Αττικό Μετρό που είχαν απολυθεί το 2010.
Επίσης, από τις βουλευτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές και ψηφίσθηκαν, αφορούν:
- Τη δημιουργία δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία.
- Ευνοϊκότερη φορολόγηση για τις μονάδες φωτοβολταϊκών.
- Δίμηνη παράταση για την προσαρμογή των ταμείων των ενστόλων στις διατάξεις.
- Πρόσληψη στο ΕΣΥ γιατρών και υπηρεσιών υγείας με μπλοκάκι χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.
- Ίδρυση Πλημμελειοδικείου στην Κοζάνη.
- Επ’ αόριστον παράταση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
- Διορισμοί στο ΕΣΥ με έλεγχο δικαιολογητικών από το συμβούλιο κρίσεων.
Σφοδρή αντιπαράθεση για τις πολιτικές εξελίξεις
Κατά την πολύωρη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης απευθύνθηκε στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και τους ζήτησε να έχουν υπομονή για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην αρέσκονται σε βεβαιότητες.
Ορμώμενος από τις τοποθετήσεις βουλευτών και ιδίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης είπε πως κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν την συζήτηση, ενώ αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει με τα θέματα της δανειακής σύμβασης.
Ακόμη, με αιχμή την υπόθεση Χαϊκάλη και την απόφαση της Δικαιοσύνης να την θέσει στο αρχείο, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η Βουλή δεν είναι χώρος για να ασκείται κριτική στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών, ειδικώς όταν κανείς δεν γνωρίζει την δικογραφία. Επίσης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την κρίση της Δικαιοσύνης, απαντώντας έτσι και στις παρατηρήσεις που έγιναν από την πλευρά των ΑΝΕΛ.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ η υπόθεση «της δήθεν δωροδοκίας», τέθηκε στο αρχείο εκείνοι εξακολουθούν να μιλούν και μάλιστα να ελέγχουν τον εισαγγελέα χωρίς καν στοιχεία.
Π. Κουρουμπλής: Αρχίζει η διαδικασία λύτρωσης του ελληνικού λαού
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον μεγάλο αριθμό «άσχετων» με το νομοσχέδιο τροπολογίων, είπε πως αυτή θα είναι η πιο μαύρη περίοδος μιας κυβέρνησης, που φεύγει, για να αρχίσει η διαδικασία λύτρωσης του ελληνικού λαού. Επέρριψε και ευθύνες στο Προεδρείο της Βουλής επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται, με αυτή την λειτουργία της Βουλής και την μη τήρηση των θεσμών, σε εξωθεσμικά κέντρα να υπονομεύουν την Δημοκρατία. Σε έντονο ύφος μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής είπε πως δεν γίνεται ανεκτό αυτό, ούτε σε ανθρώπινο ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι αντί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, επέλεξε άλλους δρόμους αγνοώντας πως το πρόβλημα το γεννά η μη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ διερωτήθηκε «πως μπορεί να υπάρξει σύνθεση και συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο κι ο ΣΥΡΙΖΑ πως όχι».
«Αλαζονεία»
Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πολυφωνία» στα καίρια θέματα για τη χώρα και ζήτησε να ξεκαθαρίσει επιτέλους πως σκοπεύει να «αντιμετωπίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας». Επισήμανε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πως βεβαίως δεν είναι κακό να μιλάει ο λαός, όμως αυτό πρέπει να συμβαίνει στις καθορισμένες ημερομηνίες και όταν οι εκλογές δεν γίνονται σε συνθήκες ανωμαλίας.
«Εσείς, θέλετε να ρίξετε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στην κρισιμότερη στιγμή όταν το πρόγραμμα τελειώνει και ξεκινάει η ανοδική πορεία για την χώρα» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία και καταλόγισε πρόωρη αλαζονεία, «η οποία θα κοπεί» μόλις βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της.
Σχετικώς με την υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Γεωργιάδης, είπε με σκωπτικό τόνο πως ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δάνειζε ως σκληρός τοκογλύφος (με επιτόκιο 10% τον μήνα) τον φίλο του Αποστολόπουλο, από τον κ. Τσίπρα έλαβε τα εύσημα ως πρότυπο βουλευτικής συμπεριφοράς. Και ενώ (όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης) ο κ. Χαϊκάλης υποστήριξε ότι αυτά τα ανέφερε σε σύγχυση, αυτό «κάτι αποδεικνύει για την κρίση του».
Γ. Κουτσούκος: Απαιτείται συννενόηση
Την απαίτηση του ελληνικού λαού για συνεννόηση, προέβαλλε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτοί που διακηρύττουν ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια, πρέπει να έχουν τον νου και τη γνώση, όταν έρθει εκείνη η ώρα να έχουν την άνεση να διαπραγματευθούν «γιατί διαφορετικά αν δεν πάμε στην παράταση και δεν κλείσουμε τις συμφωνίες η χώρα είναι απροστάτευτη. Άρα πρέπει για λόγους εθνικού συμφέροντος να προχωρήσουμε με συνεννόηση για να προστατεύσουμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού», ανέφερε. Τέλος, είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι κανένα πρόβλημά του δεν λύνεται αν η χώρα καταρρεύσει.
Για την υπόθεση Χαϊκάλη
Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας – και ειδικώς στην υπόθεση Χαϊκάλη – χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντη» την ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο. Απαντώντας πάντως στο σημείο αυτό, ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε πως το κείμενο αυτό της Επιτροπής το υπέγραψε και η Μαρία Κόλλια που συμμετέχει στην Επιτροπή από τους ΑΝΕΛ.
Ακόμη, η κα Χρυσοβελώνη με αιχμή την απόφαση να τεθεί στο αρχείο η «υπόθεση Χαϊκάλη» μίλησε για «κουκούλωμα» της υπόθεσης, είπε πως εκτίθεται ανεπανόρθωτα η Δικαιοσύνη, ενώ παραμένουν βαριές σκιές στο πολιτικό γίγνεσθαι. Εξάλλου, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός με το χθεσινό του διάγγελμα δεν ζητεί συνεργάτες, παρά επιδιώκει να βρει συνένοχους στο έγκλημα.
ΚΚΕ: Βολεύει η κινδυνολογία
Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε πως η χώρα πάει σε εκλογές εν μέσω κινδυνολογίας και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, από την μία πλευρά υποστηρίζεται ότι θα γίνουν σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί και από την άλλη καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες προς τον λαό. «Η κινδυνολογία βολεύει όλους, γιατί καλλιεργεί την αντίληψη στον λαό ότι πρέπει να συμβιβαστεί και να μειώσει τις απαιτήσεις του» τόνισε και επισήμανε ότι το ΚΚΕ λέει στον λαό να μην περιμένει ούτε σωτηρία, ούτε φωστήρες «ό,τι ματαιώνει και ό,τι κερδίσει θα το κάνει μόνο με τον αγώνα του».
Έκκληση για συνεννόηση από τον Κ. Γιοβανόπουλο
Έκκληση στις ηγεσίες των κομμάτων να συνεννοηθούν όλοι μαζί για το «πώς ενωμένοι θα πάμε να διαπραγματευθούμε» απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή να «χτίσουμε γέφυρες» και να αφήσουμε την αλαζονεία. Ο ίδιος, ως ανεξάρτητος βουλευτής, ανέφερε ότι ξεπερνάει την «λάσπη» που εκτινάσσεται εναντίον τους, ενόψει της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και προσέρχεται σε αυτή χωρίς να φοβάται τίποτα.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ