Skip to main content

Ν. Δένδιας: Ποτέ τόσο μακρά περίοδος διαρκούς έντασης με την Τουρκία

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται σε παράνομες διεκδικήσεις, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα “Shared Prosperity and Migration”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα, που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια.

«Είμαστε σε κρίση με την Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες. Ποτέ ξανά, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση, δεν είχαμε τόσο μακρά περίοδο διαρκούς έντασης» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία του παρελθόντος που φιλοδοξούσε να γίνει μέλος της ΕΕ και να υπηρετεί τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες με όλες, αλλά μια χώρα που κάνει πολλά γρήγορα βήματα προς τα πίσω, με νεοθωμανικές τάσεις».

Αναφερόμενος στις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χώρα, «”όπως ορίζει η γεωγραφία της και μπορεί να αντιληφθεί κανείς απλά κοιτάζοντας έναν χάρτη, είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Είναι από τη γεωγραφία της ένα μέρος από το οποίο οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορούν να περάσουν και να την καταστήσουν ένα ενεργειακό σταυροδόμι, ενώ την ίδια στιγμή θα διευκολύνει την ανάπτυξη όλων των οικονομιών των χωρών της ευρύτερης περιοχής, δίνοντάς τους πρόσβαση σε άλλες αγορές» είπε.

Από την άλλη, όμως, σημείωσε, «η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ειδικά των θαλάσσιων κοιτασμάτων, δεν είναι απαραίτητα μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης».

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μπορεί να συμβεί στον παράδεισο που ζούμε, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών για ενέργεια και της προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε.

Για το προσφυγικό, ο κ. Δένδιας επισήμανε την αυξημένη εγρήγορση της Ευρώπης στο ζήτημα και τόνισε την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει στην Ελλάδα, στη βοήθεια για την προστασία των συνόρων, την οικονομική βοήθεια, αλλά κυρίως στη συζήτηση που διεξάγεται για τη δημιουργία μιας νέας πιο αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου και επίσης μιας απολύτως αναγκαίας και αποτελεσματικής διαδικασίας επιστροφής.

«Ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμος είναι ο μηχανισμός, πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία ασύλου, υπάρχει ένα όριο στον αριθμό. Δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε όλους» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως, παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Υπενθύμισε, μάλιστα, και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο από την Τουρκία και τον πρωτοφανή εκβιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη να δώσει έμφαση στην ανακατανομή των βαρών στο μεταναστευτικό

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λούτζι ντι Μάιο, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας τόνισε τη δυσκολία που αντιμετώπισε η χώρα του στο πρώτο κύμα σε ό,τι αφορά την προμήθεια υγειονομικού υλικού, καθώς απουσίαζε από την Ευρώπη ένα επαρκές σύστημα ανταλλαγής προϊόντων υγειονομικής προστασίας. Η Ιταλία, όπως είπε, δε μπορούσε να εισάγει αρκετούς αναπνευστήρες, μάσκες και γάντια, ούτε είχε τη δυνατότητα να παρασκευάσει τόσους πολλούς.

Η Ευρώπη, όπως επεσήμανε, είχε παραμελήσει την παρασκευή υγειονομικού υλικού, αλλά και την επένδυση στην εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης σημείωσε ότι η Ευρώπη εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύμφωνο, το οποίο όμως “δεν είναι επαρκές”, καθώς “δε λαμβάνει υπόψη του το ζήτημα της ανακατανομής των βαρών”.

“Είναι θεμελιώδους σημασίας να ασχοληθούμε με τις αφίξεις, αλλά και την ανακατανομή των βαρών”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ιταλία προσδοκά στο ίδιο θάρρος και δέσμευση από πλευράς της Ευρώπης στο προσφυγικό που επιδείχτηκε και σε ό,τι αφορά την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΥΠΕΞ Πορτογαλίας: Απαράδεκτη η στάση Ουγγαρίας και Πολωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε, «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δύο κράτη μέλη μπορούν να εμποδίσουν μια απόφαση που είναι κρίσιμη για όλη την ΕΕ και την ανάκαμψή της και μάλιστα για τέτοια επιχειρήματα. Όλοι εμείς που επιλέξαμε να ανήκουμε στην ΕΕ επιλέξαμε να ανήκουμε σε μια οντότητα στην οποία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης μας δεσμεύουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ανζε Λόγκαρ, επισήμανε ότι η σλοβενική προεδρία της ΕΕ θα στοχεύσει στη δημιουργία μιας ισχυρής και ανθεκτικής ΕΕ. Θα επικεντρωθεί στο πώς θα προετοιμάσει την ΕΕ για μελλοντικές κρίσεις και θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές κρίσεις, ενώ από την άλλη πλευρά θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη και πώς αυτή θα επικεντρωθεί στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επεσήμανε ότι η Σλοβενία δεν είχε στόχο να τις στηρίξει, αλλά να βρει μια λύση παίζονται ένα διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, τόνισε την ανάγκη να γίνει ακόμη πιο ισχυρή η συνεργασία όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και για ειρηνικά και ισχυρά Βαλκάνια.

Τέλος, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συμμόρφωση στις πολιτικές και τις αρχές της ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ