Skip to main content

Διπλωματικός πυρετός για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

Με κινήσεις για τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών στην περιοχή με στόχο την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας, απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι με την στάση της η Τουρκία «μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε και χθες τον διπλωματικό μαραθώνιο, με ταξίδι σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Στη Βεγγάζη ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) για τις συμφωνίας Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά». 

Αναφερόμενος στην υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον αγωγό EastMed, που όπως ανακοινώθηκε θα λάβει χώρα στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον». «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κοινή προσφυγή με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση και όχι μόνο δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας. Σημείωσε επίσης πως η προσφυγή στη Χάγη είναι μακρά διαδικασία αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και στη συνέχεια να υπογραφεί συνυποσχετικό.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πάντως πως η Ελλάδα δείχνει ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της, ενώ επανέλαβε εμφατικά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν φοβάται θερμό επεισόδιο». Εκτίμησε πως η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία και υπενθύμισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου ικανοποιήθηκαν πλήρως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

naftemporiki.gr