Skip to main content

Εορταστικό βοήθημα σε συνταξιούχους – «παγώνει» ο ΦΠΑ στα «προσφυγονήσια»

Από την έντυπη έκδοση 

Με μήνυμά του, το οποίο μπορεί να προϊδεάζει και για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες το βράδυ τη διανομή 617 εκατομμυρίων ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «τη συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας».

Κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, ενίσχυαν το πρωθυπουργικό μήνυμα, καθώς άφηναν να εννοηθεί -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις- ότι οι ανακοινώσεις-παροχές του κ. Τσίπρα τελούσαν σε γνώση των εκπροσώπων του κουαρτέτου. Τονίζοντας πως η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, «κράτησε και κρατάει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομική κρίση», ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε πως «έφτασε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη». Χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup την περασμένης Δευτέρας ως «εξαιρετικά σημαντική για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ότι για το 2016 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, με την υπεραπόδοση των εσόδων, «υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο» και τόνισε πως αποτελεί «δέσμευση αυτής της κυβέρνησης κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως εναρμόνιση με αυτή τη δέσμευση την απόφασή του για «κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων», υποστήριξε ότι στην πράξη πρόκειται για υλοποίηση «μιας παλιότερης δέσμευσής μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» και ανακοίνωσε: «Χορηγούμε άμεσα, εν όψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η διανομή του ποσού «θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ». Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε «μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές» και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ανασταλεί «για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση» η αύξηση του ΦΠΑ. «Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» τόνισε.

Αρνητικά υπήρξαν τα πρώτα σχόλια από κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο για «απερχόμενο και πανικόβλητο πρωθυπουργό».

Κατά τη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας «φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «προκλητική κοροϊδία», καθώς η κυβέρνηση «διανέμει ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα», ενώ η Ένωση Κεντρώων παρατήρησε ότι «πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος πρωθυπουργού που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του».

Τι θα δοθεί στους συνταξιούχους

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Αναλυτικά:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270.000).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570.000).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750.000)