Skip to main content

Χαρ. Αθανασίου: Θέμα χρόνου το «βραχιολάκι» για την υπόθεση Ρωμανού

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Με την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) και με την έως τότε εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων του όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα θα λυθεί η υπόθεση Νίκου Ρωμανού, είπε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αθανασίου κάλεσε τους γονείς του απεργού πείνας, τους νομικούς παραστάτες του ή και ειδικούς που θα του παράσχουν ψυχολογική υποστήριξη να τον πείσουν ώστε να αντιληφθεί πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και να επιλυθεί η υπόθεσή του.

Αφού ο κ. Αθανασίου επανέλαβε κατηγορηματικά ότι τον δεσμεύει το νομοθετικό πλαίσιο για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πλην αυτής που σήμερα φέρνει στη Βουλή και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία τώρα, ενημέρωσε το Σώμα πως παρακάλεσε προσωπικά για την επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι.

«Τα άλλα δεν γίνονται. Είναι κατάλυση όλου του δικονομικού συστήματος και του κράτος δικαίου» είπε συμπερασματικά για τα όσα προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για νομοθέτηση.

Καθώς δε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, επέμεινε να εξηγήσει ο υπουργός αν θα μπορέσει ο κρατούμενος να κάνει χρήση του δικαιώματος για ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε πως αφορά τον Ρωμανό, προσθέτοντας πως απαιτείται κρίση του Συμβουλίου και σε αυτή την περίπτωση.

«Αυτό λέει ο νόμος, εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το νόμο τώρα» είπε. Ζήτησε και πάλι να «απλοποιήσουμε τα πράγματα» και «να βοηθήσουν» όλοι είτε είναι γονείς είτε είναι νομικοί παραστάτες και να βοηθήσουνε ώστε να λυθεί το θέμα του Νίκου Ρωμανού. «Ας βοηθήσουν όλοι. Επουδενί θέλει κανείς να κινδυνεύσει η ζωή του» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, παραθέτοντας, στα σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, τα νομικά επιχειρήματά του, αποφάνθηκε πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν καθώς αντίκεινται στο δικονομικό σύστημα της χώρας.

Ανεφάρμοστη έκρινε ειδικά την ρύθμιση που προτείνει η ΔΗΜΑΡ αφού δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να ακυρώσει βούλευμα.

Για την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «τα ασπάζομαι, πρόταση δεν περιλαμβάνει» και ζήτησε από τους συντάκτες της να προβληματιστούν λέγοντας (σε θεωρητική βάση και χωρίς να αναφέρεται σε κανέναν) πως σε ένα υπόδικο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή τρομοκρατικής οργάνωσης μπορεί να τύχει εφαρμογής ο κατ’ οίκον περιορισμός, με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Άρα – είπε – με το να δοθεί άδεια καταργείται εμμέσως το ένταλμα προσωρινής κράτησης, υπάρχει δηλαδή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα όργανα της δικαστικής, κάτι που συνιστά κατάργηση του κράτους δικαίου.

Ακόμη απέρριψε την πρόταση περί υποχρεωτικότητας εκπαιδευτικής άδειας ανεξαρτήτως αδικήματος, επισημαίνοντας, πως η χορήγησή της πρέπει να εξαρτάται από την κρίση του αρμόδιου οργάνου.

Τέλος, για την «αίτηση θεραπείας» ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται στο Ποινικό Δίκαιο, αντιθέτως μάλιστα απαγορεύεται.

Η δημοκρατία δεν εκδικείται και δεν τιμωρεί το φρόνημα. Μια απλή ανάγνωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, θα αφαιρούσε τέτοιους ισχυρισμούς που ακούγονται, είπε ακόμη ο υπουργός. «Κανείς δεν ζήτησε από τον Ρωμανό δήλωση φρονημάτων.

Θα ευχόμασταν την μετάνοια για την πράξη του όχι για αυτά που πιστεύει. Όμως όποια κι αν είναι τα όνειρά του. Ακόμη κι αν έχει αποφασίσει να ζήσει μισώντας το σύστημα κι εμένα ακόμη, αυτά μπορεί να τα πράξει ζωντανός» είπε ο υπουργός καλώντας τον να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ