Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα τη στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία

Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες κι όλες της Ελληνίδες, «από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Έβρο», όπως είπε, έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. «Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων «για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του, γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας. «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα στα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής, κατόπιν εισήγησης της Αθήνας και σε συμφωνία με την κυπριακή πλευρά, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θεωρούμε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη, ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται κι ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο» ξεκαθάρισε. «Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» συμπλήρωσε και μίλησε για εκνευρισμό της Τουρκίας, γιατί «βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη συνάντησή του τον Ιανουάριο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανα πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή, με τον βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή προσπάθειας απολιγνιτοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αργότερο ως 2028 θα έχουμε κλείσει όλες τις μονάδες που καταναλώνουν λιγνίτη. Επέμεινα ότι θα χρειαστούμε άμεση πρόσβαση στο ταμείο δίκαιης μετάβασης το οποίο δημιουργείται για να στηρίξει περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα σε επίπεδο απασχόλησης» είπε, ενώ έκανε αναφορά στις περιφέρειες της δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

«Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή να διεκδικήσει σοβαρούς πόρους για να στηρίξουμε την τοπική απασχόληση και να προτείνουμε ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή δουλειά που έγινε από την προηγούμενη επιτροπή για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, τονίζοντας την ανάγκη «να ενώσουμε επιχειρησιακές δυνάμεις» για φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ξηρασία. «Έχει τη δυνατότητα να προικίσει το μηχανισμό με περισσότερους πόρους και μέσα. Αυτό είναι ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» συνέχισε, ενώ μίλησε και για το τελευταίο σημείο στο κείμενο των συμπερασμάτων όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Αλβανία μετά τον πρόσφατο σεισμό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη μια διάσκεψη δωρητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αλβανίας και εξήρε τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. «Θέλω να ευχαριστήσω τους άντρες και τις γυναίκες της ΕΜΑΚ, μας έκαναν υπερήφανους» πρόσθεσε.

Σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης, από την οποία «σκοπός μας είναι να ξεφύγουμε το συντομότερο».

Είπε ότι στόχος είναι να επιστρέψουμε στο α’ εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα και να έχουμε πρόσβαση στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ, ενώ αναφέρθηκε και στη σχετική συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στη Φρανκφούρτη με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εξήγησα γιατί κάποιοι κανόνες από το παρελθόν, κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως το εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσής τους από το 2021. Πιστεύουμε ότι το έδαφος είναι ώριμο. Είμαστε απολύτως συνεπείς και ό,τι έχουμε πει και έχουμε κάνει στην οικονομία και όχι μόνο. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της χώρας» υπογράμμισε.

Τέλος δήλωσε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική νίκη.

«Λυπάμαι που το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την ΕΕ. Τώρα όμως υπάρχει πολιτική ορατότητα για τη διαδικασία αποχώρησης» είπε, υπογραμμίζοντας ότι και σε αυτή τη συζήτηση η ΕΕ θα προσέλθει απολύτως ενωμένη.

Πηγή: ΑΜΠΕ