Skip to main content

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, με την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να κορυφώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group την Δευτέρα, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ζητήσει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων του υπάρχοντος προγράμματος. 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσουν κατηγορίες περί «καταστροφικής πολιτικής» ενώ κλιμακώνεται και η συζήτηση με αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ που τονίζουν την ανάγκη αλλαγής πολιτικής.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν ψηφίζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015 ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών για τον λαό.

«Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην ανέβει το κίνημα. Όλα τα άλλα θα τα κουλαντρίσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Αλέκα. Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι μπορεί να προκύψουν εθνικές εκλογές από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε αναφερόμενη σε αυτό το ενδεχόμενο: «δεν τις φοβόμαστε ούτε τις απευχόμαστε».

Φ. Κουβέλης: Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών

«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής.

Έκανε λόγο για αλλαγή πολιτικής επισημαίνοντας πως οι  εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις των δανειστών μας λέγοντας πως είναι «απαράδεκτες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτοπαγιδεύτηκε αφού εφάρμοσε την τακτική «πρώτα υλοποιώ τις δεσμεύσεις και μετά θα διαπραγματευτώ»

Τόνισε πως η αλλαγή πολιτικής είναι αδήριτη ανάγκη και υπογράμμισε ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο θα πρέπει να στηριχθεί σε μια νέα ρεαλιστική συμφωνία με τους εταίρους, σε μια νέα και επίπονη διαπραγμάτευση και η χώρα να διεκδικήσει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Γ. Δραγασάκης: Ανοιχτός σε συμπράξεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συμπράξεις που θωρακίζουν την Δημοκρατία και θωρακίζουν την κοινωνία, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και θεσμική, και αξιών και εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε: «Αν κάποιος συμφωνεί με την σημερινή πολιτική, νομιμοποιείται να θέλει να ψηφίσει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν όμως καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και αρνείται τα μνημόνια και τα νέα μέτρα, με ποια λογική θα ψηφίσει Πρόεδρο;».

Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού ξεκίνησε με μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αρχή έκανε η βουλευτής της Ν.Δ., Διονυσία Αυγερινοπούλου, αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια κατά τις διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ηρωοποιούμε αντιπαραδείγματα της νέας γενιάς» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση δελτία ειδήσεων, πως «βουλευτές του συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια, ενώ μάλιστα και ένας βουλευτής του προσήχθη στη ΓΑΔΑ».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Χρήστου Καραγιαννίδη από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε πως ούτε συμμετείχαν στα επεισόδια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε προσήχθη κανείς στη ΓΑΔΑ.

«Ήμασταν τέσσερις βουλευτές στα γραφεία της “Αυγής” επειδή υπήρχε η πληροφορία πως γινόντουσαν προσαγωγές κάτω απ’ τα γραφεία της εφημερίδας- και μια συνάδελφος συνόδευσε προσαχθείσες γυναίκες στη ΓΑΔΑ διότι δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται στην κλούβα από άνδρες αστυνομικούς. Ας μην προχωράμε σε αντιπαραθέσεις χωρίς λόγο» ζήτησε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση:

«Οι μόνες δαπάνες που αυξάνονται στις μειωμένες δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, είναι αυτές για τις εξετάσεις (…) Στην ερώτησή μας στην κ. Παπακώστα για την ακραία προβληματική κατάσταση των δομών ψυχικής υγείας, μας είπε πως είναι ανάγκη η πρόσληψη 1.797 ατόμων για τη στελέχωσή τους. Με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί στο μισό απ’ το 2008, πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι επείγουσες προτεραιότητες;» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Μαντάς.

«Στο Κοινοβούλιο και στον δημόσιο διάλογο, απάντηση στο πού θα βρεθούν τα λεφτά, δεν έχει βρεθεί. Η αντιπολίτευση δεν λέει πώς θα χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις της» απάντησε στη συνέχεια η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σοφία Βούλτεψη.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στη συνέχεια στα «δέκα ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή κριτική Ν. Βούτση για όσους θέλουν να ψηφίσουν ΠτΔ

«Πρόβλημα αυτοεξευτελισμού» εκτιμά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ότι «δημιουργούν» οι βουλευτές οι οποίοι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό ή το όποιο κείμενο μέτρων έρθει στη Βουλή, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Κάποιοι βουλευτές εκκινώντας από τις δικές τους πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις θέλουν να δώσουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζουμε κάτι με απόλυτο τρόπο. Όποιος σήμερα το βράδυ ψηφίσει τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης, πόσο μάλλον και τον επόμενο «συμπληρωματικό» ή όποιο πρόγραμμα έρθει με μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να ψηφίσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι όμως καταψηφίσουν σήμερα αυτό τον προϋπολογισμό ή ό,τι άλλο έρθει, δημιουργούν ένα πρόβλημα αυτοεξευτελισμού, το να δηλώνουν και να καλούν όσους έχουν τις ενστάσεις τους να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για τη σταθεροποίηση» είπε χαρακτηριστικά. «Να τελειώσουν οι ανοησίες και τα κόλπα», πρόσθεσε.

Κ. Γιοβανόπουλος: «Όχι» στον προϋπολογισμό, «ίσως» για ΠτΔ

Αμέσως μετά τον κ. Βούτση το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα τον καταψηφίζει τον προϋπολογισμό 2015.

Γ. Γεωργαντάς: Επικίνδυνες οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ως επικίνδυνη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γεωργαντάς, την άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με την οποία όποιος καταψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν νομιμοποιείται να υπερψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο υφυπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση βάζει τέλος στην εποχή των ελλειμμάτων, σε φαύλες πολιτικές, κατεστημένα και παρασιτισμούς και επανέλαβε πως η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι άσχετη με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Μην προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τη βούληση των βουλευτών», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο Ανδ. Λοβέρδος για ΠτΔ και Νίκο Ρωμανό

Την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η 7η Ιανουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των συνταγματικά προβλεπομένων ψηφοφοριών».

Επίσης ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ρωμανού κάνοντας λόγο για ολιγωρία. «Και αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του, η Δημοκρατία δεν εκδικείται, κι αν πάθει κάτι, το κρίμα στο λαιμό όσων ολιγώρησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Β. Καπερνάρος: Δεν μπαίνω σε μαντρί

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για αποστασία, εξαπέλυσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας επί του Προϋπολογισμού του 2015.  Όσον αφορά στην στάση του δήλωσε ότι «δεν μπαίνω σε μαντρί. Και αν ήμουν σε μαντρί, θα έβγαινα».

«Υβρίζετε ιταμώς και προσβάλλετε», υποστήριξε ο Β. Καπερνάρος και αναρωτήθηκε «ποιος έδωσε το δικαίωμα σε ορισμένους μη βουλευτές εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένους μη εχέφρωνες να μιλούν για αποστασία…Αν είναι κάποιος Έλλην Βουλευτής με αυτή την ορολογία;» και «με πιο δικαίωμα προσβάλλετε και σπιλώνετε προσωπικότητες και υπολήψεις; Μήπως είστε αποστάτες εσείς, όχι όλοι, από το Σύνταγμα;».

Έκανε λόγο για «μηχανουργεία αυτών που μηχανεύονται δήθεν μηχανισμούς αποστασίας», ενώ υπαινίχθηκε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση: «Μη τυχόν και τα βρήκατε με την κυβέρνηση; Μήπως θέλετε έτσι να εξασφαλίσετε ημεροχρονολογία εκλογών και μετά να συμφωνήσετε στο πρόσωπο του Προέδρου;» διερωτήθηκε.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ