Skip to main content

Κορυφώνεται σήμερα η «μάχη» του Προϋπολογισμού

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή πέμπτη και τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2015 η οποία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. 

Το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί  η σημερινή ψηφοφορία είναι στην κυριολεξία ασφυκτικό προκαλώντας εύλογο ενδιαφέρον τόσο για την  «αντιπαράθεση» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όσο και για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με δεδομένο ότι το Μαξίμου προσδοκά να λάβει περισσότερες ψήφους από τους 155 βουλευτές που ήδη διαθέτει.

Η κυβέρνηση από το βράδυ της Παρασκευής έχει στείλει στην τρόικα τις διευκρινήσεις που ζητούσαν οι δανειστές διαμηνύοντας επί της ουσίας ότι δεν μπορεί να λάβει άλλα μέτρα, ούτε και να εφαρμόσει τώρα τα έκτακτα μέτρα που προτάθηκαν σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και τελεί εν αναμονή της απάντησης τους.

Παράλληλα στην αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ζητήσει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων του υπάρχοντος προγράμματος. 

Αν οι δύο πλευρές φτάσουν σε μία πρώτη συμφωνία η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα, προκειμένου σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 15 του μηνός να επικυρωθεί η αξιολόγηση.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Βουλή θα νομοθετήσει πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, σε μία ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα κλιθούν να εγκρίνουν, εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που θα αποκλείουν πολλούς οφειλέτες.

Πρόκειται για ένα «σενάριο» που επιβεβαιώνει σήμερα στη Real News και ο  επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ ο οποίος δηλώνει ότι «υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντήσει στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «η δυσκολία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είναι ευθέως ανάλογη της σημασίας που έχουν για τη χώρα η συμφωνία για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και η δίδυμη συμφωνία για το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Την ίδια βέβαια ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη η προεδρολογία με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές να κινούνται προς την κατεύθυνση μιας εθνικής συνεννόησης με αιχμή την εκλογή ΠτΔ και τη συμφωνία για την προσφυγή στις κάλπες εντός του 2015, ενώ ήδη διακινούνται σενάρια επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ακόμη και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος «το μπαλάκι αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια των δανειστών. Αν στο Eurogroup της Δευτέρας επιμείνουν στις απαιτήσεις τους ή ακόμη περισσότερο ζητήσουν 6μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος τότε θα ενεργοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια».   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ