Skip to main content

Βρετανία: Συζήτησαν για μιάμιση ώρα Μητσοτάκης-Ερντογάν

Διάρκειας 95 λεπτών ήταν η συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε τη βούλησή του η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη βρετανιοκή πρωτεύουσα.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης σε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, σχολίασε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και πως τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή σχολίαζε στη «Ν» πως ο χαρακτηρισμός περί «κρισιμότερης συνάντησης των τελευταίων ετών», είναι υπερβολικός και αναντίστοιχος με την πραγματικότητα. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας και του πρωθυπουργού είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά κανείς δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική τη στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας που επισήμως αποδοκίμασαν τη συμφωνία της Τουρκίας με ένα μέρος της πολιτικής τάξης στη Λιβύη (καθώς το μνημόνιο δεν εγκρίθηκε από το λιβυκό κοινοβούλιο), εκτιμά ότι έχει και τη Γαλλία σε θέση υπεράσπισης των ελληνικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «στριμωγμένο, απομονωμένο και απρόβλεπτο». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ