Skip to main content

Ν. Μπερνς: Στήριξη σε Κύπρο, Ελλάδα- Λάβρος κατά του Τραμπ

«Τρομερά άδικες» για την Κύπρο χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ο Νίκολας Μπερνς, Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα και χαιρέτισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο. Εξαπέλυσε βέλη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του απέναντι στον Ερντογάν και όχι μόνο και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κινεζική παρουσία στη χώρα μας. 

Από το βήμα του συνεδρίου East Med του Economist, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, ο κ. Μπερνς άσκησε δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ.  Τόνισε με νόημα ότι είναι ο μόνος από την αμερικανική κυβέρνηση που συνομιλεί σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον χαρακτήρισε ως τον πιο αδύναμο ηγέτη που αντιπροσώπευσε ποτέ τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

«“Αγκαλιάζει” τον Όρμπαν, τον Πούτιν και τον Ερντογάν και ασκεί κριτική στη Μέρκελ και τον Μακρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικεντρώνεται σε δημοκρατικούς αλλά σε απολυταρχικούς ηγέτες. «Έχει πάντως καλές σχέσεις με την Ελλάδα και εν προκειμένω σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», παρατήρησε ο κ. Μπερνς, ο οποίος έκανε λόγο για εξαιρετικά στέρεες βάσεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις:

«Ένας πρέσβης μπορεί να κάνει τη διαφορά και αυτός είναι σήμερα ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει εργαστεί σκληρά για την ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στην οικονομία όσο και στην άμυνα και ασφάλεια» σημείωσε. 

Ο κ. Μπερνς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «επιστροφή της Ρωσίας» στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι Ρωσία – Χεζμπολάχ – Ιράν βρίσκονται σε ευθυγράμμιση στη Συρία.

Επιπλέον δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον κινεζικό παράγοντα και την παρουσία του στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας ευθέως «λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας» την είσοδο της Κίνας στον Πειραιά μέσω της Cosco.

naftemporiki.gr