Skip to main content

Σύνδεση του προσφυγικού με πλειστηριασμούς και ΦΠΑ νησιών επιχειρεί η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Προσπάθεια να συνδέσει τους πλειστηριασμούς και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά με την προσφυγική κρίση κάνει η κυβέρνηση, ώστε να πετύχει χαλάρωση των μέτρων. 

Σε αυτά τα δύο θέματα αναφέρθηκε ευθέως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο ίδιος ο κ. Σούλτς χαρακτήρισε δίκαια τα δύο αιτήματα και δεσμεύθηκε να τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες «και στους δικούς του συνομιλητές».

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές λίγο μετά εξέφραζαν την άποψη ότι «βρήκαν ευήκοα ώτα» τόσο στο ως άνω θέμα όσο και στο μείζον θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, για το οποίο συζήτησαν εκτενώς ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «είμαστε κοντά στο στόχο όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό, ο Μάρτιν Σούλτς «διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα» και «αναφέρθηκε στη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ «πρέπει να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου και το δεύτερο πακέτο μέτρων». Για τα μέτρα που εκκρεμούν ώστε να κλείσει το πρώτο πακέτο ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα» δανεία τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει εκτός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. 

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα, που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η Αθήνα διαμηνύει ότι με το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δεύτερο πακέτο μέτρων -από το οποίο τελικά απεσύρθη η τροπολογία για τον ΦΠΑ στις ελληνικές ζυθοποιίες- που θα ψηφιστεί αύριο Πέμπτη ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των πρώτων 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει μέχρι τέλους του έτους τη δημιουργία των τεσσάρων hot spots σε Κω, Λέρο, Σάμο και Χίο και θα εγκαινιάσει τις επόμενες ημέρες το πέμπτο στη Μυτιλήνη. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.