Skip to main content

Νομοθετική πρωτοβουλία για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Την ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών επισημαίνουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και Νίκος Τσούκαλης σε ερώτησή τους προς του υπουργούς Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές, έναν χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το πεδίο εφαρµογής του νόµου 3719/2008 και τη δυνατότητα σύναψης συµφώνου συµβίωσης, η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης.

Οι κ.κ. Τσούκαλης και Γιαννακάκη επικαλούνται και χθεσινό δελτίο Τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με το οποίο παιτείται η άμεση επέκταση του συµφώνου συµβίωσης και σε οµόφυλα ζευγάρια.

Στη συνέχεια ερωτούν τους υπουργούς:

1. Πότε προβλέπεται η υιοθέτηση νομοθετικής πράξης για την ενσωμάτωση της Απόφασης ώστε να αποφευχθεί η εκ νέου καταδίκη της Ελλάδας από έναν υψηλότατου κύρους διεθνή οργανισμό;
2. Θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης συμπληρωματικό έγγραφο με σχέδιο δράσης για την άμεση συμμόρφωση της χώρας με την απόφαση μέσω της αφαίρεσης μιας λέξης από τον επίδικο νόμο, θέση που άλλωστε έχει προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόσο ως υπουργός των Εξωτερικών όσο και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;