Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Όχι άλλα επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τον έντονο προβληματισμό του για τη μη αξιοποίηση εδώ και δύο χρόνια, όπως υποστηρίζει, της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.  

«Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση -εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της αδιέξοδα- αρνείται να αξιοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προωθήσει την στρατηγική σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας χώρο στις εθνικιστικές δυνάμεις των δύο χωρών αλλά και το πεδίο ελεύθερο για την Τουρκία», αναφέρει ο Κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Βόρεια Μακεδονία.

Τονίζει μάλιστα ότι «αποτελεί θλιβερή και αντιφατική εικόνα ο ΥΠΕΞ να εκφράζει προβληματισμό για την πολυεπίπεδη αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Βόρειας Μακεδονίας όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί εδώ και δύο χρόνια να κυρώσει ούτε μια τεχνική στρατιωτική συμφωνία».

Στη δήλωσή του με τίτλο: «Όχι άλλα επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια με τη Συμφωνία των Πρεσπών», ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει πως για να έχει «πραγματική αξία οποιαδήποτε επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία ή συνάντηση με αξιωματούχους της, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τις οποίες περιμένουμε από τον υπουργό Εξωτερικών». Σε αυτό το πλαίσιο θέτει τα εξής ερωτήματα:

«- Πότε θα εφαρμοστεί η Συμφωνία του Ιουνίου 2019 για αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, ως προς τις αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο;

– Ποιος είναι ο οδικός χάρτης για αλλαγή  ονομάτων και ειδικά των αθλητικών ομοσπονδιών στη γείτονα; Πότε θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες συναντήσεις για τα εμπορικά σήματα;

– Πότε η Ελλάδα θα αλλάξει τις οδικές πινακίδες ώστε να αναφέρονται στη Βόρεια Μακεδονία;

– Πότε θα κυρωθούν τα τρία μνημόνια;

– Πότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για να υπάρξουν νέα μνημόνια και συμφωνίες;».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι νέα επικοινωνιακά παιχνίδια», καθώς «η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για ασκήσεις δημιουργίας εντυπώσεων».