Skip to main content

Το ζήτημα του χρέους και του προσφυγικού έθεσε στον Ολάντ ο Πρ. Παυλόπουλος

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έθιξε το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού.

«Πριν απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους της Ε.Ε. για να μπορέσουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης ώστε να στραφεί στον άνθρωπο. Να εργαστούμε όλοι ώστε να βρει η Ευρώπη τις αξίες της που δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος. πάνω στο κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπογράμμισε δε ότι στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα βασίζονται στο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολιτικές τόσο αυστηρής λιτότητας αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους.

«Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού σαν έναν μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους της Γαλλίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Ολάντ «για ό, τι έχει πράξει υπέρ της Ελλάδας» και διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές, αλλά «δεν θέλουμε να κρύψουμε την ιδιαίτερη σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία».

Θεωρήσαμε και θεωρούμε τη Γαλλία ως θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να αλλάξουν οι πολιτικές της Ε.Ε., προκειμένου να είναι με επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά στο εγγύτερο μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με σεβασμό πάντα στις διατάξεις του ESM» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε αφορούσε την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν για την προσφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μπορούν να έχουν αιτιάσεις» εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος και στάθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Όπως τόνισε, βασικό είναι να διαφυλαχθούν τα σύνορα της Ε.Ε., αλλά και να διαφυλαχθεί ο άνθρωπος, γιατί οι πρόσφυγες είναι κυρίως άνθρωποι, ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί. «Η Γαλλία με το κύρος της μπορεί να συνδράμει τα μέγιστα να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που είναι πηγή της ανθρωπιστικής κρίσης», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι όλοι οι εταίροι δεν πρέπει να ανεχθούν άλλη παράταση αυτής της εκκρεμότητας και ζήτησε να υπάρξει μία λύση που βοηθά την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.