Skip to main content

Στ. Πέτσας: Στο 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια ο αριθμός των μετακινήσεων στην ενδοχώρα

Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως είναι ξεκάθαρη εντολή του Πρωθυπουργού η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Παράλληλα, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε πως άφησε πίσω της «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως σύμφωνα με στοιχεία του 2019 υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μία αίτηση.

«Είχαμε 14.000 προσφυγές στην αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος», υπογράμμισε.

Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ήδη αποτελεί νόμο του κράτους ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Όπως είπε, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ