Skip to main content

Σήμερα η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να στείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την απαντητική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για την εξαίρεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην άποψη πως η εξαίρεση των δυο πρώην υπουργών αποτελεί παράνομη πράξη, ενώ στο ερώτημα αν προτίθεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, όπως αποφάσισε η επιτροπή και ζήτησε και ο πρόεδρος της Βουλής με την δεύτερη επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή, ακόμα δεν υπάρχει σαφής απάντηση από την Κουμουνδούρου.

Οι πληροφορίες είναι ακόμα αντικρουόμενες. Κάποιες θέλουν τον κ. Τσίπρα να έχει αποφασίσει να επενδύσει στην ένταση και στην απονομιμοποίηση της Προανακριτικής μέσα από μία μεγάλη σε διάρκεια διακοπή των εργασιών της και κάποιες άλλες ότι θα σεβαστεί την διαδικασία και τη Βουλή, αντικαθιστώντας τα δύο στελέχη του που θα κληθούν ως μάρτυρες και η συμμετοχή τους στην επιτροπή αποτελεί κώλυμα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής, συντηρώντας ωστόσο την ένταση με τη Ν.Δ. με μία πολιτική δήλωση.

Μέχρι νεωτέρας, το πρώτο σενάριο, με τον κ. Τσίπρα να μην αντικαθιστά τους Πολάκη και Τζανακόπουλο και να τους δίνει εντολή να παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση – η αυριανή έχει αναβληθεί, η επόμενη έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη – συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι, μέσα από την επιχείρηση «ηρωοποίησης» των δύο στελεχών του – παρά το γεγονός ότι ο ένας είχε αποκαλύψει πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο άλλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο όταν ξεκίνησε η έρευνα – να προκαλέσει πλήγμα στο προφίλ του προέδρου της Βουλής και κατ΄ επέκταση στην πλειοψηφία και την κυβέρνηση, ώστε να βρει έδαφος η επιχειρηματολογία του περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis, στην απόφαση σύστασης της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Αποφάσεις ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η στάση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ισορροπία δείχνει εύθραυστη, καθώς από τη μία δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τον αποκλεισμό των δυο βουλευτών από την Επιτροπή και από την άλλη δεν θέλουν να κατηγορηθούν για «σκόπιμο ακτιβισμό» και πρόθεση απαξίωσης της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού. Προτάσεις όπως να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του κ. Τασούλα έπεσαν στο τραπέζι αλλά, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, έχουν απορριφθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, δεν συζητείται η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική, κίνηση που είχε πέσει αρχικά στο τραπέζι και είχε απορριφθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Στο πλαίσιο της δημόσιας αντιπαράθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα απάντηση στο επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι αν οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος συμμετείχαν κανονικά στην επιτροπή ως μέλη της, όταν θα έφτανε η ώρα να καταθέσουν ως μάρτυρες η Προανακριτική θα κινδύνευε με ακυρότητα. Συντηρούν ωστόσο τους υψηλούς τόνους και τις καταγγελίες περί προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και συνεχίζουν να προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι Πολάκης και Τζανακόπουλος αποκλείονται από την πλειοψηφία για να μην αποκαλύψουν με τις παρεμβάσεις τους, τους υπαίτιους του σκανδάλου Novartis, όπως δήλωσε χθες ο κ. Τζανακόπουλος.