Πώς λέγεται αυτός που σου χρωστάει, δεν σε πληρώνει, σου κάνει και τον αυστηρό επειδή του χρωστάς εσύ; Σύγχρονο επιτελικό κράτος.
Σύμφωνα με τα φρέσκα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το κράτος μας –το ίδιο που στέλνει ραβασάκια, προσαυξήσεις, κατασχέσεις και σε κυνηγάει ακόμα κι αν χρωστάς πέντε ευρώ από κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας – φέσωσε μέσα σε ένα μόλις μήνα επιπλέον 395 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικός λογαριασμός; 2,92 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο. Αν προσθέσουμε και τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, έχουμε πακέτο 3,64 δισεκατομμύρια.
Και τώρα το καλύτερο: οι μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες στο Δημόσιο είναι –κρατηθείτε– τα νοσοκομεία. Ναι, αυτά που μας λένε ότι θα γίνουν «σύγχρονα», «ψηφιακά», «ευρωπαϊκά». Αυτά, λοιπόν, χρωστάνε 1,48 δισεκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, και κάθε μήνα προσθέτουν με χάρη άλλες εκατοντάδες εκατομμύρια.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ΕΣΥ αγοράζει γάζες με βερεσέ, χειρουργικά εργαλεία με υποσχετική και φάρμακα με «δώσε τώρα, πληρωνόμαστε όταν έρθει η ανάπτυξη». Οι προμηθευτές με τη σειρά τους δεν μπορούν να πληρώσουν τους δικούς τους φόρους και εισφορές. Και ένας φαύλος κύκλος έχει για τα καλά ανοίξει.
Επιστροφή στο 2007
Μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση που χτύπησε τις ΗΠΑ (1929 – 1933) μπορεί να συγκριθεί η Ελληνική Κρίση (2008 – 2016) ως προς τη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 26% την εν λόγω περίοδο.
Ο συσχετισμός έγινε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορούσε την ανάπτυξη που συντελέστηκε κατά περιόδους στην Ελλάδα από το 1960 έως το 2024.
Εκεί αναπτύσσονται δύο σενάρια επιστροφής του ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα του 2007. Ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, κάτι τέτοιο θα συμβεί κάπου ανάμεσα στο 2030 ή στο 2032.
Εποχές… ώριμων αγορών στο Χρηματιστήριο
Κοντά στο ψυχολογικό όριο των 200 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θυμίζει έντονα τις εποχές που συγκαταλεγόταν στις λεγόμενες ώριμες αγορές, «παίζει» ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2025. Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες 80 συνεδριάσεις του έτους, δηλαδή μέσα στο α’ τετράμηνο, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 191,2 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος κυμαίνεται προς τα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 (υψηλό 16ετίας), αφήνοντας αισθητά πίσω την περσινή επίδοση των 139,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ως ο πλέον «γενναιόδωρος» μήνας από άποψης τζίρου αναδεικνύεται ο Μάρτιος, όταν ο μέσος όρος των συναλλαγών έφθασε στα 260,8 εκατ. ευρώ.
Ο Απρίλιος, από την πλευρά του, άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ (και συγκεκριμένα τα 199,1 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν ο Φεβρουάριος με 172,2 εκατ. ευρώ και ο Ιανουάριος με 138,9 εκατ. ευρώ. Στον εξελισσόμενο Μάιο, ο μέσος τζίρος υπολογίζεται στο ποσό των 163,1 εκατ. ευρώ, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια εκ νέου βελτίωση της επενδυτικής δραστηριότητας προς το ορόσημο των 200 εκατ. ευρώ.
Η ναυμαχία του ΟΛΘ
Ο Ιβάν Σαββίδης ως βασικός μέτοχος του ΟΛΘ, ζήτησε διά του εκπροσώπου του στο Δ.Σ. κατά τη χθεσινή Γ.Σ. του ΟΛΘ την εξαίρεση του μέχρι πρότινος εκτελεστικού προέδρου από το νέο Δ.Σ., παρά τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, με το επιχείρημα-«μανδύα» της ανανέωσης της εκτελεστικής διοίκησης.
Ωστόσο, είχαν προηγηθεί διαρροές με αιχμές για θέματα εσωτερικού ελέγχου και μάλιστα διαρροές για επιστολές μεταξύ των διοικούντων, δηλαδή για εσωτερικά έγγραφα εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας.
Είναι γνωστή η «παγωνιά» στις σχέσεις μεταξύ της πλευράς Σαββίδη και των Γάλλων συν-μετόχων του στη SEGT που ελέγχει τον ΟΛΘ, δηλαδή της γαλλικής CMA CGM, ιδιαίτερα δε μετά τη δημόσια προαιρετική πρόταση για το 21% του ΟΛΘ των Louis-Dreyfus. Μπροστά στις κάμερες το κλίμα ήταν μειλίχιο.