Μπορεί πολλοί από εμάς να κατηγορούμε με κάθε ευκαιρία το κράτος ότι δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που η δημόσια διοίκηση μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Ο λόγος για την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής, Μαρίνα Δρυμαλίτου, που έδωσε το παράδειγμα για το πώς μπορεί να παραμεριστεί η γραφειοκρατία και να λυθούν άμεσα και αποτελεσματικά, και χωρίς δημοσιονομικό κόστος, κάποια προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Η Ναυτεμπορική είχε πρόσφατα δημοσιεύσει τρία παραδείγματα συγκεκριμένων φορολογουμένων, που είχαν χάσει –όχι με δική τους ευθύνη- κάποιες θετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί κατάσχεση στους Τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η κυρία Δρυμαλίτου διάβασε το άρθρο της «Ν» και σε συνεννόηση με την εφημερίδα μας, εξέτασε αμέσως τα προβλήματα.
Σε ελάχιστο χρόνο τα θέματα των πολιτών διευθετήθηκαν, χωρίς καν να μάθουν ποτέ οι ίδιοι, πώς έγινε «το θαύμα».
Διοικήτρια προς μίμηση, η Προϊσταμένη του ΚΕ.Β.ΕΙΣ Αττικής, έδειξε αθόρυβα πώς το κράτος μπορεί να είναι πραγματικά δίπλα στον πολίτη και να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Χωρίς προσωπικό
Την ίδια ώρα µελέτη του Οργανισµού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισµού, µε πρόεδρο την Ειρήνη Σαρπ, είναι υποστελεχωµένη, µε συνέπεια να αντιµετωπίζει σηµαντικές προκλήσεις στην αποτελεσµατική επίτευξη των στόχων και των αρµοδιοτήτων της.
Όπως αναφέρεται στη µελέτη, «η Γενική ∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού κάλυπτε µόλις το 55% των οργανικών θέσεων επιστηµονικού προσωπικού τον ∆εκέµβριο του 2023, ενώ υπάρχει και δυσκολία προσέλκυσης εξειδικευµένων στελεχών, λόγω των χαµηλών απολαβών του προσωπικού της».
Από τον ∆εκέµβριο του 2023, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στην αύξηση του προσωπικού και παρότι όλοι οι αρµόδιοι το αναδεικνύουν σε µείζον θέµα, η υποστελέχωση παραµένει. Στην Επιτροπή που έχει ως κύριο έργο να ξεσκεπάζει τα καρτέλ.
Η μάχη της Ικτίνος
Μπορεί τα οικονομικά μεγέθη της Ικτίνος Α.Ε. να ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά τα προβλήματα παραμένουν αρκετά για την εταιρεία της οικογένειας Χαϊδά. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού κατά σχεδόν 25 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερημένες υποχρεώσεις προς τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Ικτίνος παραμένει ζημιογόνα για 3η διαδοχική χρονιά (από το 2021), έχοντας πληγεί σημαντικά από την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης στην Κίνα, η οποία μέχρι την εποχή της πανδημίας απορροφούσε το 60% του συνολικού τζίρου.
Κάπως έτσι, η επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει εκπονήσει η διοίκηση, έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια «αναγέννησης» της βιομηχανίας. Οποιοδήποτε «στραβοπάτημα», όπως αναγνωρίζει και ο ορκωτός λογιστής που ενέκρινε τον πρόσφατο ισολογισμό, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου.