Skip to main content

Ο φόβος της κοινής χρηματοδότησης

H Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ προκειμένου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της

Έχει γίνει συνήθεια πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίγει και να κλείνει κατά περιόδους η συζήτηση για την έκδοση κοινών ομολόγων για τη χρηματοδότηση έκτακτων αναγκών: η κρίση χρέους, η πανδημία, το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων βρίσκεται πάντα η πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού έκδοσης χρέους. Αυτή τη φορά, η πρόταση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. από το 2028, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν στα μέσα Ιουλίου. Η πρόταση, αν και σε αρχικό στάδιο, περιγράφει έναν νέο μηχανισμό που θα αντλεί κεφάλαια που θα χρηματοδοτούν δωρεές και δάνεια στα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσης. Και όπως είναι φυσικό, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του γνωστού πυρήνα: Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία. Μάλιστα, αυτή τη φορά η κόντρα αναμένεται πιο σκληρή, καθώς η πρόταση προβλέπει πως ο μηχανισμός θα έχει μόνιμη ισχύ. Υπενθυμίζεται πως αυτές οι αποφάσεις χρειάζονται ομόφωνη στήριξη από τους 27. Θα περίμενε κανείς η αντίδραση σε τέτοιες προτάσεις να έχει χαλαρώσει κάπως, αφού η Ε.Ε. έχει ήδη εγκρίνει παρόμοιες κινήσεις στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και προσφάτως με την έκδοση δανείων 150 δισ. ευρώ για την άμυνα.

Η τελευταία απόφαση ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για το μέλλον, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ προκειμένου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της, έχοντας ακόμη ανοικτό το θέμα των εμπορικών δασμών με την Ουάσιγκτον. Ήδη, τα πρώτα σημάδια συμβιβασμού έγιναν αισθητά στις σκανδιναβικές χώρες, με τις κυβερνήσεις της Δανίας και της Φινλανδίας να τάσσονται πλέον υπέρ της σύστασης εργαλείων κοινής χρηματοδότησης. «Έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε υπουργός στην Κοπεγχάγη. Ανάγκα και θεοί πείθονται.