Η κοινοβουλευτική εξέγερση κατά του υποψήφιου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, στον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας στην Bundestag, ήταν πρωτοφανής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Οσο και αν σώθηκαν τα προσχήματα στη δεύτερη ψηφοφορία, το κλίμα δεν ήταν πανηγυρικό.
Η άρνηση 18 βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών –Σοσιαλδημοκρατών να ψηφίσουν τον 69χρονο Μερτς στην πρώτη ψηφοφορία, δεν ήταν μόνο μια ιστορική προσβολή για τον συντηρητικό Φρίντριχ Μερτς.
Μια ψηφοφορία, η οποία αρχικά προοριζόταν να είναι μια τυπική διαδικασία για τον Μερτς, μετατράπηκε σε δημόσια ταπείνωση. Ποιοι είναι οι βουλευτές που ευθύνονται για το φιάσκο της πρώτης ψηφοφορίας, ίσως να μην μαθευτεί ποτέ.
Δύο αγκάθια
Δύο πράγματα είναι όμως σίγουρα: Το πρώτο είναι ότι ο Μερτς δεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητος σε κανένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ούτε καν στο δικό του. Φαίνεται πώς εξόργισε τους πιο συντηρητικούς βουλευτές του. Χαλαρώνοντας το φρένο χρέους για να άρει τους πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της χώρας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού και επενδυτικού εκσυγχρονισμού της Γερμανίας, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι πιο συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να «συμμάχησαν» με τους πιο μετριοπαθείς «Μερκελιστές», που τον αντιπαθούν εδώ και χρόνια. Βλέποντας ταυτόχρονα, στη νέα κυβέρνηση να φιγουράρουν περισσότεροι τεχνοκράτες, από καθαρόαιμους πολιτικούς. «Ομόσταυλους» του «επιχειρηματία» Μερτς, δηλαδή.
Το δεύτερο είναι ότι η σταθερότητα που καθόριζε κάποτε την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, μπορεί να απειληθεί και με πολιτική κρίση.
Μετά από μήνες πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία-πρώτα με την πτώση της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς στα τέλη του 2024 και στη συνέχεια με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, που κέρδισε δύσκολα ο Μερτς, ολόκληρη η Ευρώπη περίμενε με αγωνία την έγκριση του καγκελάριου και της νέας κυβέρνησης
Ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο, που η Ευρώπη αναζητά ισχυρή ηγεσία για να αντιμετωπίσει τον «τυφώνα Τραμπ».
Οι εξελίξεις έδειξαν όμως πόσο εύθραυστος είναι ο νέος, δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός. Υπό την πίεση μάλιστα μιας ακροδεξιάς που συνεχώς αυξάνει τις δυνάμεις της, μετά την δεύτερη θέση που κατέλαβε στις πρόσφατες εκλογές.
Αδύναμο δίδυμο «Μερτσκρόν»
Αυτή η ατυχής εξέλιξη, αναπόφευκτα θα έχει αντίκτυπο στο ξεκίνημα του νέου καγκελάριου, στη νέα κυβερνητική περίοδο.
Η αμοιβαία δυσπιστία των δύο κυβερνητικών εταίρων θα είναι μεγάλη. Ηδη, οι εταίροι CDU/CSU και SPD, αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την αποτυχημένη, πρώτη ψηφοφορία.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επίσης, ένας ασταθής καγκελάριος έρχεται να συμβαδίσει με τον υπό προθεσμία και αδύναμο, Γάλλο πρόεδρο Μακρόν
Το νέο γαλλογερμανικό δίδυμο που έχει ήδη το παρατσούκλι «Μερτσκρόν» στον γερμανικό Τύπο, δεν φέρνει και πολλές ελπίδες στην «πληγωμένη» Γηραιά Ηπειρο…