Skip to main content

O κίνδυνος ακροδεξιάς εκτροπής στις ΗΠΑ

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει πλέον περάσει στον απόλυτο έλεγχο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις ακροδεξιές και φασίζουσες απόψεις του.

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν όσον αφορά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο, με τον κίνδυνο αμερικανικής ακροδεξιάς εκτροπής προ των πυλών.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει πλέον περάσει στον απόλυτο έλεγχο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τις ακροδεξιές και φασίζουσες απόψεις του.

Τον περασμένο μήνα εξανάγκασε σε παραίτηση την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τη Ρόνα Ρόμνεϊ ΜακΝτάνιελ, ανιψιά του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, τοποθετώντας ως συμπρόεδρο τη Λόρα Τραμπ, σύζυγο του γιου του Έρικ Τραμπ.

«H MAGA (Make America Great Again – το ακροδεξιό κίνημα των τραμπικών) ελέγχει τώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα!!», πανηγύριζε τη Δευτέρα το βράδυ η Mάρτζορι Τέιλορ, οπαδός της ακροδεξιάς οργάνωσης συνωμοσιολόγων QAnon και εκλεγμένη εκπρόσωπος της Τζόρτζια. Η εν λόγω οργάνωση πρωτοστάτησε στην επιχείρηση άλωσης του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Οι οπαδοί του πρώην προέδρου έδωσαν και τα πρώτα δείγματα γραφής. Επιτέθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση στο Κάνσας σε ομοίωμα του προέδρου Μπάιντεν, δείχνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προθέσεις τους.

O ίδιος ο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να χαρακτηρίζει τον Μπάιντεν «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ». «Είναι οι μουρλοί της ριζοσπαστικής αριστεράς (!) που έχουμε σε αυτή τη χώρα», είπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι οι εξωτερικοί κίνδυνοι», πρόσθεσε.

Ακόμη και αν ηττηθεί τον Νοέμβριο, δεν είναι βέβαιο πως ο Τραμπ δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη του 2020, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μια ακροδεξιά εκτροπή στις ΗΠΑ, σε μια Ευρώπη όπου «μεταμελημένοι» φασίστες, νοσταλγοί του Χίτλερ και του Φράνκο ενισχύονται ανησυχητικά, είναι ό,τι χειρότερο για τον κόσμο.