Skip to main content

Δράκε, δράκε είσαι εδώ;

REUTERS/Carlos Barria

Το 2024, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ψηφίζει σε βουλευτικές, προεδρικές ή περιφερειακές εκλογές και τη δημοκρατία, μας λένε, φοβερίζει.

Το 2024 είναι έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 60% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, κάλπες θα στηθούν στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ινδία, στο Μεξικό, στη Νότια Αφρική, αλλά και πανευρωπαϊκά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά το 2016, με το Βrexit και τον Τραμπ, οι φιλελεύθερες ελίτ φοβούνται το μπαμ στη χρονιά του «ξύλινου δράκου», από τις 10 Φεβρουαρίου 2024 (Κινεζική Πρωτοχρονιά) έως τις 28 Ιανουαρίου 2025, όταν και θα έχει ορκιστεί ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο δράκος συμβολίζει τον μετασχηματισμό, την ευημερία και την ισχύ. Ποιοι οι τυχεροί; Πίθηκοι, Κόκορες και Γουρούνια. Του κινέζικου ζωδιακού, μην πάει ο νους σε χαρακτηρισμούς του κακού.

Τα άστρα και τα ζώδια δεν φέρνουνε εμπόδια. Έχουν προηγηθεί επεισόδια. Έχουν στρέψει οι πολίτες την πλάτη στη λογική, ή μήπως αρκετοί έχουν μείνει νηστικοί; Κυριολεκτικά και σε επίπεδο προοπτικής. Όταν η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων διεθνώς αυξήθηκε κατά 114%, σε πραγματικούς όρους, μετά το 2020, ενώ σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, και η Oxfam προβλέπει ότι θα έχουμε έναν τρισεκατομμυριούχο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια χρειαζόμαστε περισσότερα από 200 χρόνια, γυρίζουμε σαν τ’ άλογα στ’ αλώνια.

Ο κύκλος της λογικής δεν είναι καθόλου λογικός για τους φτωχούς εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις, τους ζαλισμένους από την κρίση κόστους ζωής, τους ξεχασμένους από την παγκοσμιοποίηση, που ψάχνουν. Ταυτότητα, συχνότητα, μια κάποια βεβαιότητα.

Ποιος ανοίγει τη λεωφόρο σε όσους έρχονται με απλές ερωτήσεις και απλές απαντήσεις; Ποιοι έχουν νομιμοποιήσει τα πιο σκληροπυρηνικά επιχειρήματα της Ακροδεξιάς, που κέρδη στις ευρωκάλπες θα θερίσει;

Ο ξύλινος δράκος τι θα μετασχηματίσει και με ισχύ θα το προικίσει;