Skip to main content

Το 2024 «καθρέπτης» του 2023;

REUTERS/Maja Smiejkowska

Ευχή μας... το 2024 να κληρονομήσει τα καλά του 2023 και να απορρίψει τις δεισιδαιμονίες του παρελθόντος

Η ψυχολογία των εορτών δημιουργεί σε όλους την αίσθηση ότι κάθε πρώτη του έτους επανεκκινούν τα πάντα. Η πραγματικότητα είναι, βεβαίως, διαφορετική. Η ίδια η φύση δεν αφήνει εξάλλου περιθώρια χαλάρωσης, δονώντας ανήμερα Πρωτοχρονιάς με 7,6 Ρίχτερ την Ιαπωνία. Αλλά και η ανθρώπινη φύση επί της ουσίας δεν εφησυχάζει: Οι πολεμικές εστίες του 2023 μένουν ενεργές, οι αγορές δυναμικές, τα πολιτικά μέτωπα ανοικτά, οι προκλήσεις ανυπέρβλητες. Από μια πρώτη ανάγνωση, το 2024 ίσως αποτελέσει «καθρέπτη» του 2023.

Ρωσία – Ουκρανία, όπως και Ισραήλ – Χαμάς παραμένουν στα χαρακώματα, η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί κοινωνίες και οικονομίες, το στοίχημα του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος δείχνει ακόμη άπιαστο, το φάντασμα της παγκόσμιας ύφεσης μένει ορατό -όσο ορατός είναι ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, οι επενδυτές επιμένουν στο κυνήγι του χρήματος, οι μεταναστευτικές ροές ανοικτή κοινωνική πληγή, όπως και η φτώχεια που μαστίζει ουκ ολίγες οικονομίες ανά τον κόσμο, ενώ η ακροδεξιά πάντα θα καιροφυλακτεί να καταλάβει και νέα πολιτικά κάστρα.

Παράθυρα αισιοδοξίας, η ανάκτηση της ελπίδας για την επικράτηση της λογικής, της δικαιοσύνης και της σωφροσύνης, η καλλιέργεια της γνώσης με την προσμονή ότι θα επιτρέψει στην τεχνολογία να παραμείνει σύμμαχος του ανθρώπου και η θωράκιση της δημοκρατίας που μέσα από εκλογικές αναμετρήσεις (ΗΠΑ, Ε.Ε., κ.α.) δημιουργεί προσμονές για έναν νέο κόσμο, πλασμένο για όλους και κυρίως για τις νέες γενιές.

Ευχή μας… το 2024 να κληρονομήσει τα καλά του 2023 και να απορρίψει τις δεισιδαιμονίες του παρελθόντος.