Skip to main content

Οι «δαίμονες» της κλιματικής αλλαγής

Ακόμη και εάν αποφεύγεις τη λέξη, δεν έχεις σκοτώσει τους δαίμονές της.

Ήταν θέμα χρόνου η κορυφαία διάσκεψη για το Κλίμα, COP28, να φθάσει στο επίμαχο σημείο, τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Ακόμη και εάν αποφεύγεις τη λέξη, δεν έχεις σκοτώσει τους δαίμονές της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρέλειψε εντελώς τα ορυκτά καύσιμα από την ομιλία της το Σάββατο, για να τα συμπεριλάβει όμως λίγες ώρες αργότερα σε δελτίο Τύπου. Η αναφορά για σταδιακή κατάργησή τους απουσίαζε και στην ομιλία της αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, καθότι οι ΗΠΑ, κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δεν κατέστησαν αυτό τον στόχο κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής COP28. Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή πετρελαίου τους ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.

Ένα ατελείωτο «greenwashing» από χείμαρρο δεσμεύσεων από ηγέτες του πλανήτη και κορυφαίες πετρελαϊκές, με εκκλήσεις για δράση και σειρά πρωτοβουλιών. Μπορούν να πείσουν; «Απαιτείται ταχεία επιτάχυνση της καθαρής ενέργειας και τριπλασιασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά είναι μόνο η μισή λύση», δήλωσαν απεσταλμένοι για το κλίμα αναδυόμενων χωρών.Η Ε.Ε. και τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι 118 χώρες έχουν υπογράψει τους παγκόσμιους ενεργειακούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων 50 ενεργειακών εταιρειών. Δεσμεύθηκαν να εξαλείψουν τις εκπομπές μεθανίου και να τερματίσουν την καύση άνθρακα έως το 2030, όπως και να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις παραγωγικές τους δραστηριότητες έως το 2050.

Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι δεσμεύσεις δεν ξεπερνούν πολύ αυτές που έχουν ήδη αναλάβει πολλές εταιρείες, ενώ η συμφωνία είναι «εθελοντική». Επιπλέον, πέρυσι οι κυβερνήσεις έδωσαν επιδοτήσεις 1,3 τρισ. δολ. για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αντ’ αυτού θα μπορούσαν να φορολογήσουν περισσότερο την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, εστιάζοντας όχι σε μέτρα κατάργησής τους, αλλά μείωσης της ζήτησης. Και με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να μετριάσουν το πλήγμα για τους πιο ευάλωτους πολίτες τους, βοηθώντας και τις φτωχότερες χώρες να αναπτυχθούν με πράσινο τρόπο. Ενίοτε, οι λύσεις μπορούν να βρεθούν και μακριά από λαμπερές διασκέψεις…