Skip to main content

Προσδοκίες και ευθύνες

Σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση δυνάμεων, οι τιμολογιακές πολιτικές εύκολα τίθενται εκτός «κόκκινων γραμμών» και δύσκολα εκλογικεύονται.

Φαρμακείο οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. Φαρμάκι κι η γλώσσα του υπουργού Ανάπτυξης για τον αναποτελεσματικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην τιθάσευση των ανατιμήσεων. Δηλητήριο έσταξε κι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τις γνώσεις του υπουργού σχετικά με τον ρόλο και τις δυνατότητες του φορέα να παρέμβει στο ζήτημα της ακρίβειας.

Συμπέρασμα; Η ακρίβεια ζει και βασιλεύει, τους καταναλωτές κυριεύει και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι παράγοντες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιος φταίει και ποιος όχι για την όλη κατάσταση, όταν η ευθύνη συνήθως αποδεικνύεται συμμετοχική.

Πέρα από κάθε αντιπαλότητα, οι συμμαχίες είναι αυτές που φέρνουν αποτελέσματα, ενώ οι διχόνοιες προκαλούν καταστροφές, ιδιαίτερα όταν διασπείρονται σε αγορές όπου κυριαρχούν τα ολιγοπώλια.

Σε κλάδους με υψηλή συγκέντρωση δυνάμεων, οι τιμολογιακές πολιτικές εύκολα τίθενται εκτός «κόκκινων γραμμών» και δύσκολα εκλογικεύονται.

Αντί λοιπόν να «μαλώνουν» πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, ίσως θα ήταν αποδοτικότερο να συμπράττουν με αίσθημα ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Ποιος εκ των καταναλωτών γνωρίζει το τι σημαίνει αθέμιτη και τι εναρμονισμένη πρακτική; Ποιος αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις στις τιμές από την εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης ή την παραπλανητική εμπορική συμπεριφορά, όπως και το τι σημαίνει κάθετη σύμπραξη; Ποιος γνωρίζει ποια Αρχή, ποιος φορέας ασκεί τον εκάστοτε έλεγχο, με ποιον τρόπο και σε τι χρόνο;

Ο καταναλωτής ενδιαφέρεται για ένα και μοναδικό ζήτημα: Να αγοράζει ασφαλή προϊόντα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ευθύνη των επιχειρήσεων είναι η διαρκής κάλυψη της εν λόγω ανάγκης και ευθύνη της πολιτείας η απόλυτη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Όταν οι προσδοκίες του καταναλωτή δεν εκπληρώνονται, καθίσταται ξεκάθαρο ότι η αγορά παρεκτρέπεται και όταν η παρεκτροπή έχει διάρκεια εξυπακούεται ότι υπάρχει και θεσμική «εκτροπή».

Τι πιο σοφό λοιπόν από την επαναφορά των θεσμών στην τάξη; Το νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται, ας εφαρμοστεί με ορθότητα, αυστηρότητα, δικαιοσύνη και τα αποτελέσματα θα έλθουν μόνα τους.